Monday, February 7, 2011

Tutorial Background Title Post(2)

Assalamualaikum dan selamat pagi semua,a otai blogger once said~sharing is caring(hehehe),so hari ini krole ingin membuka semula kelas tutorial bagi penguna platform blogspot dan kali ini krole akan kongsikan bagaimana hendak membuat background untuk post title anda semua,kepada member-member yang selalu singgah keblog krole ni mesti ingatkan?dulu krole pernah buat tutorial macamni juga,tapi kali ini berlainan sikit yang lalu tu kita hanya meletakkan warna ke background post title kita kan?tapi kali ini kita letak gambar pula.contohnya seperti yang tertera kat gambar atas tu,seperti biasa krole akan cuba buat tutorial ini sesimple yang boleh agar mudah difahami dan berjaya dilaksanakan.sebelum kita mulakan tutorial pada pagi ini,krole juga ingin mengucapkan terima kasih kepada member-member semua yang masih lagi menyokong krolezone(huhu sempat lagi).

Langkah Pertama :
-login ke akaun blogger anda>>>klik design>>>edit HTML>>>expand widget templates.
-kemudian cari code ini .post h3 {
-sekiranya code tersebut tidak ada cuba cari code ini pula h3.post-title, .comments h4 {

Langkah Kedua :
-copy dan pastekan code dibawah ini betul-betul dibawah code .post h3 { tadi.


background: url(letak url imej disini);

-moz-border-radius: 10px 10px;

border-radius: 10px 10px;

height:55px;


*penting
-warna biru = tukar dengan url gambar yang korang nak mengikut citarasa masing-masing.
-warna hijau = jika hendak membuat lengkung dihujung background anda.
-warna oren = tukar kepada ketinggian yang korang nak mengikut kesesuaian masing-masing.

*disini krole sertakan contoh rupa code tersebut setelah ditambah.
.post h3 {

background: url(letak url imej disini);

-moz-border-radius: 10px 10px;

border-radius: 10px 10px;

height:55px;

text-align:center;

margin:.25em 0 0;

padding:0 0 4px;

font-size:150%;

font-weight:normal;

line-height:1.4em;

}


begini rupa kedudukan yang betul code tersebut,setelah selesai klik save dan preview...siap!!!selamat mencuba~



p/s : kalo x phm..buzz krole je ye~

14 Komen:

asfz lily said...

yeay..lama cari ni..tenkiu so much oke :D

sarah mohamad said...

tengs atas infoo ni :)
nanti nak try . hihi

krole said...

asfz=wuahhh!!!cube r wak~

krole said...

sarah mohamad=wuahhh!!selamat mencuba ye wak...kalo da pa pe gtau krole je ek~

asfz lily said...

dah berjaya..mekaseh krol! :)

caliph shuriken said...

nice krole.. tutorial lagi..
thanks for sharing ^^

latest en3: ~ special rabbit ~

krole said...

asfz=wuahhh!!cantek r wak...tahniah!!!

krole said...

caliph=wuahhh!!!tq caliph hehehe~

Lysa Lianne said...

nak paste kat mana nie code ?

~HanAlia said...

thanks utk tuto ni :)

ツTyra ツ said...

TQ !

t!en SufI@ said...

U, i nyer bl0g ada yg ni ja.. h3.post-title, h4 { cam ner na wat?? plez help me.. foundyouaein.blogspot.com t gtau at shoutbox i k

Alay Munchett said...

Thank You :) Menjadi .

Vicke Syarifah said...

bejaya!!!waaaa...tewime kasih...sngt coool n mudah difahami..origato gazaimas..hait!!