Monday, January 24, 2011

Tutorial Bubble Komen

Ehem...ehem...sebelum krole memulakan kelas tutorial kita pada hari ini.krole ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang wish krole cepat sembuh setelah selamat cabut gigi tadi(hehehe),so hari ini krole nak buat tutorial bagaimana hendak meletakkan bubble komen ditepi tajuk entri anda semua,sebenarnya tutorial ini direquest oleh blogger caliph~mesti ramai yang kenalkan...so caliph anda wajib untuk membaca tutorial ini ye(hehehe cam memaksa lak),ok murid-murid semua seperti biasa cikgu krole akan cuba buat tutorial ini sesimple yang boleh agar mudah difahami dan berjaya dilaksanakan...tapi kalau tak jadi,jangan malu dan jangan segan tanya saja kat krole ya.ok nak buat ni memang mudah korang hanya perlu ikuti langkah-langkah yang krole sediakan seperti dibawahni.

Langkah Pertama :
-login ke akaun blogger anda>>>Design>>>Edit HTML>>>klik expand widget
-setelah selesai cari code ini <h3 class='post-title entry-title'>
-kemudian pastekan code dibawah ini sebelum atau selepas code tadi.

<b:if cond='data:post.allowComments'>

<a class='comment-bubble' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:post.numComments/><br/><span style='font-size:10px'>Komen</span></a>

</b:if>

*yang berwarna merah tu untuk membuat perkataan komen dibawahnya,kalau korang tak nak delete je ayat komen tu.

Langkah Kedua :
-cari code ini </head>
-kemudian pastekan code dibawah ni sebelum atau selepas code tadi.

<style type="text/css">.comment-bubble {

float: right;

background: url(http://2.bp.blogspot.com/_1fRuBdlSpLw/S_FeUmNKicI/AAAAAAAAAX4/U7evDQQ8vKc/s1600/Blogger+comment+bubble+%284%29.png) no-repeat;

width: 55px;

height: 38px;

font-size: 18px;

margin-top: -15px;

margin-right: 2px;

text-align: center;

}

</style>



Langkah Ketiga :
-save dan preview..kalau jadi sila menjerit yeahhhhh!!!hehehe



p/s : tutorial oh tutorial~

37 Komen:

puanbee said...

nice entry hehe...

F.I.C.K.R.Y said...

Memang smart arr tutorial ni!

eRza farEeha said...

wahh..nk try la..hehe

Shuff. Samsuddin said...

Krole kenapa tak betulkan position comment balloon tu?

margin-top: -15px;

krole boleh up atau turun sikit number tu, baru oke beroo :D

krole said...

puanbee=heheh cube lah~

krole said...

sparkz=hehehe tq bro~

krole said...

erza=try jgn x try wak..ngee~

krole said...

shuff=wuahhh!!!thanks bro...x bape arif g ngee..tq atas indo tu...dalam kadar segera krole tukar~

Mas said...

dah buat dan jadi. tapi kenapa jadi warna hijau? nak warna light pink.... =(

Shuff. Samsuddin said...

Disini saya ingin menjawab soalan yang ditanya oleh cik mas.

Jawapan bagi soalan anda ialah, kerana tuan empunya tutorial ini menginginkan anda mendesign sendiri balloon tersebut.

cari kod ini,

http://2.bp.blogspot.com/_1fRuBdlSpLw/S_FeUmNKicI/AAAAAAAAAX4/U7evDQQ8vKc/s1600/Blogger+comment+bubble+%284%29.png

dan design lah sendiri, haha!

Shuff. Samsuddin said...
This comment has been removed by the author.
Yastro said...

Ada masa leh satdi gak nih...thanks krole.

caliph shuriken said...

arigatou krole..
sy try after blk outstation nti ok, best tutorial ni ^^

Matika said...

yeahhh jadi,,,thanz bro..

Zalin said...

waahhhhh..nice tutorial bro..nasib baik blog aku dah ada..hehe..

farahAzreenHJAhmad said...

dah try buat..n dah jadi..thanks bro ;)

krole said...

mas=huhuhu kalo g2 wak kene edit sndiri ngeee~

krole said...

shuff=wuahhh!!!thanks bro...hehehe~

krole said...

yastro=huhuu amat dialu-alukn yas~

krole said...

caliph=huhuhu...ok2 caliph..wuahh!!!outstation kat ne???

krole said...

matika=huhuhu...tahniahhhh..!!!yeahhh!!!

krole said...

zalin=hheheh tu r krole kate blog zalin da ade mende ni ngeee~surprise...!!!

krole said...

farah=sekali lagi...tahniahhh!!!....yeahhh!!!

caliph shuriken said...

krole..
nk gi kL kjap.. psl client nk t/tgn form utk plan savings tu ^^

latest en3: ~ 10 saat saja ~

Boyz_ed said...

Nice bro !!! Thanx !!!

Pendekar Berkuda said...

nasib baik dah buat...hehe...

meletopz la bro~!

krole said...

caliph=wuahhh leklok jln tu~

krole said...

boyz=welkam2 ngeeee~

krole said...

pendekar berkuda=ahaks...tq2 tp x dpt nak lawan pendekar berkuda yg femes n macho hehehe~

+akufobia+ said...

sakit telinga kena jerit.

krole said...

aku fobia=huhuhuu "i'am sory" ngeee~

unknown girl said...

menarik ar..trimas2 :)

krole said...

unknown girl=welkam2 ngeee~

caliph shuriken said...

krole..
dh mjadi, yeahhh.. tp ada satu blom settle..
coding mana perlu edit utk tukar kaler font kt atas bubble comment tu?

caliph shuriken said...

krole..
juz nk update info..

rsa kaler font kt bubble tu sama dgn kaler font kt title en3.. so klau tukar kt title en3, scara auto kt bubble btukar jgak..

p/s: arigatou.. tggu special en3 ok ^^

Eel said...

nak try la nanti~~ hee~ thanks!

Rawlins byRawlins said...

Salam

Kalau tak jumpa code - h3 class='post-title entry-title'- camne ye?