Monday, January 17, 2011

Tutorial Background Title(post dan sidebar)

Wuahhhhh tutorial lagi...!!!semua murid-murid bangun...!!!SELAMAT PAGI CIKGU KROLE~perghhh!!!kalau betullah krole jadi cikgu sekolah kan best???heeee~berangan kejap,dah-dah krole kita nak buat tutorial ni kan???(tersentap dari lamunan),ok hari ini krole nak buat tutorial berkenaan cara-cara untuk membuat background pada title post dan sidebar korang semua,sebelum itu krole nak bagitahu kat semua tutorial ini khas untuk pengguna platform blogspot je ya,kalau WordPress krole tak reti lagi ngeee(mybe nnt2 kot),ok seperti biasa krole akan cuba buat tutorial ini sesimple yang boleh agar mudah difahami dan dilaksanakan oleh member-member semua dengan jayanya~so sebelum kita mulakan step-step kita baca "bismillah" dahulu(berkat).


ok,mula-mula kita akan buat background untuk title sidebar anda ye,sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menuju kejayaan~ahaks.

langkah 1 : login ke akaun blogger anda dari dashboard>>>design>>>edit HTML tapi sebelum itu download full template dahulu untuk backup anda sekiranya tutorial ini tak menjadi seperti yang diinginkan ngeee~

langkah 2 : cari code ini .sidebar h2 {...bila dah jumpa sila tambah coding ini background:#1589FF; contohnya adalah seperti dibawah

.sidebar h2 {

background:#1589FF;

margin:1.0 px;

padding:0 0.2em;

line-height:1.5em;

}


yang krole warnakan tu korang le tukar ikut warna kegemaran korang ye~coding untuk warna boleh dapat sini-klik-

langkah 3 : save dan preview~anda dah berjaya yeahhh!!!
..........................................................................................................................................................................

ok selepas ini kita buat untuk background title post pula~

langkah 1 : login ke akaun blogger anda dari dashboard>>>design>>>edit HTML tapi sebelum itu download full template dahulu untuk backup anda sekiranya tutorial ini tak menjadi seperti yang diinginkan ngeee~

langkah 2 : cari code ini .post h3 {...dah jumpa,tambahkan coding ini background:#1589FF; contohnya adalah seperti dibawah.

.post h3 {

background:#1589FF;

margin:1.0 px;

padding:0 0 4px;

font-size:140%;

font-weight:normal;

line-height:1.4em;

color:$titlecolor;

}


yang krole warnakan diatas itu korang boleh ganti dengan warna kegemaran anda,code warna boleh dapat disini-klik-

langkah 3 : save dan preview,anda dah berjaya sekali lagi yeahhh!!!

ok,sekian dari krole...letih siot keja malam~


p/s : selamat mencuba~

25 Komen:

dak eina said...

sharing is caring~
berguna tuto nie. huu

love rushas always!!! said...

nice entry...gain knowledge from this entry...

Dhana/戴安娜 said...

salam sahabat
ehm bagus tuh jadi tahu,oh iya loading blognya lama jadi belum saya follow

gnesop.com said...

nice sharing Sis

eRza farEeha said...

best la tuto krole ni..hehe

JR Shoppe said...

Gud info, nak cuba, tp tak ada masa lagi...

JR Shoppe said...

Gud info, nak cuba, tp tak ada masa lagi...

emieysandra said...

mekasih cikgu Krole!
ehehe :D

krole said...

dak eina=wuahh tq2 wak,silala coba~

krole said...

love rushas always!!!=thanks wak..

krole said...

dhana=salam sahabat jgk wak~

krole said...

Gnesop=huhuhu..sop krole bro r...bkn sis,ngeee~tp tq ye yeahhh!!!

krole said...

erza=thanks erza..kalo nak cuba dipersilakan ngee~

krole said...

JR=wuahhh kalo de mse nnt cari je kat ruang tutorial krole kat menubar tu~ye

krole said...

JR=seperti yang diatas ngeee~

krole said...

emieysandra-sama2 wahai muridku ngee~

blog-tips-kurus said...

alaaaaa...selalu tertinggal kelas cikgu domo ni :(

krole said...

tips=huhuhu...xpr2 kan ade kat ruangn tutorial~

Tuan-Belog said...

pergghhh bro...pestime ak jmpa tutor cmni....thanx for sharing...

krole said...

tuan belog=wuahhh!!!biaq tol..thanks bro~

Anonymous said...

nice post. thanks.

Kucing Oren said...

tulun2...
x jumpe .sidebar h2 {
h2 bleh guna x?

Kucing Oren said...

tulun2...
x jumpe .sidebar h2 {
h2 bleh guna x?

cik payung umbrella said...

krole.. kod tu tk jumpa la. ckpayung da backup dn dah tig expand pun

t!en SufI@ said...

xda jgk...huhu knpe erk?? .sidebar h2 xda tp .sidebar wigget h2...huhu =(