Thursday, February 24, 2011

Tutorial Buat Scroll Dalam Blog Archive

Ehem...ehem...siapa nak tutorial???wuahhh!!!sekali ramai yang nak pula hehehe...ok,melalui pantauan krole keatas keyword-keyword yang ada didalam blog krole ni~kebanyakkannya adalah mengenai tutorial,perghhh!!!ramai juga ya cari tutorial blog kat dalam blog krole yang buruk ni ngeee~so hari ini krole nak jadi cikgu sekejap,boleh tak murid-murid???hah!!!apa tak dengarlah!!!...owhhh boleh~(hehe macam masuk air lak dia tanya dia jawap ngeee),kali ini krole nak buat tutorial berkenaan cara-cara untuk membuat "scroll dalam blog archive",bagi krole tutorial ini amat berguna kepada member-member blogger yang kerap mengupdate blog mereka,kerana semakin banyak entri yang korang semua publish~semakin banyaklah ruang yang digunakan oleh blog arhive ni,maka inilah penyelesaiannya~(wuahhh!!!cam nak jual barang je)dengan membuat scroll ni ia dapat menjimatkan ruang dan meringankan berat blog anda...tak percaya cubalah???senang je step-step yang krole buatkan untuk anda~

step 1 :
-Login ke akaun blogger anda dari Dashboard>>>Design>>>Edit HTML>>>Klik Expand Widget>>>

step 2 :
-Kemudian cari code kat bawah ni~

<div id='ArchiveList'>


step 3 :
-copy code dibawahni dan pastekan diatas code kat step kedua tadi.

<div style='overflow:auto; width:ancho; height:100px;'>


*heigh ikut suka hati korang ngeee~

step 4 :
-diakhir code step 2 tu..korang kena masukkan penutup coding bagi step 3 iaitu </div>

<div style='overflow:auto; width:ancho; height:300px;'>

<div id='ArchiveList'>

<div expr:id='data:widget.instanceId + "_ArchiveList"'>

<b:if cond='data:style == "HIERARCHY"'>

<b:include data='data' name='interval'/>

</b:if>

<b:if cond='data:style == "FLAT"'>

<b:include data='data' name='flat'/>

</b:if>

<b:if cond='data:style == "MENU"'>

<b:include data='data' name='menu'/>

</b:if>

</div>

</div> </div>

<b:include name='quickedit'/>



*letakkan code</div>sebelum code <b:include name='quickedit'/>


step 5 :
-save dan preview...kalau ada maka itu bermaksud anda dah berjaya yeahhh!!!



p/s : kalo x jd tnye krole je ye~

25 Komen:

CahayaCintaIlahi said...

krole : ni yg mcm contoh bloglist krole tu kan huhu ;)

sarah mohamad said...

dah lameeee carik koding ni . cuma xtau nak explain macam mana . teehee . tengs krole .

krole said...

Cci=wuahhh!!!x wak..bloglist tu lain g carenye..nnt krole batkn tutorial ek~

krole said...

sarah=wuahhh!!!nnt cube r wak~ngeee

khairul said...

x leh la , Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:includable" must be terminated by the matching end-tag "".
camna nk buat ?

kunci locker said...

bro..thnk..aku leh wt tutorial ni..aku dah try dr mcm2 tutorial dah..mmg semua tak jd..try yg ko pny ni jd lak..thnk bro...

idaida0504 said...

xjd lak=(

Anonymous said...

buy valium online canada blue valium pill 10mg - medication prince valium 320

Anonymous said...

buy zolpidem much does generic ambien cr cost - 0verdose ambien

Anonymous said...

order klonopin no prescription can klonopin and alcohol kill you - klonopin in urine

Anonymous said...

diazepam 10mg where can i buy valium in the uk - generique du valium

Anonymous said...

can you buy xanax online legally xanax urine drug test - xanax 2mg white

Anonymous said...

ordering ambien online ambien white pill 74 - ambien cr doesn't work

Anonymous said...

clonazepam drug klonopin lunch pdf - klonopin methadone erowid

Anonymous said...

klonopin generic klonopin 1 mg - klonopin overdose toddler

Anonymous said...

valium pill uses for diazepam valium - buy valium pills

Anonymous said...

buy cheap xanax xanax bars blue lotus - xanax 2mg fake

Anonymous said...

klonopin online klonopin dosage .5 - buy clonazepam online canada

Anonymous said...

generic ambien online generic ambien buy online - ambien online canada no prescription

Anonymous said...

xanax cheap xanax effects diabetes - xanax nicknames

Anonymous said...

valium online valium expiration - valium tea

Anonymous said...

ambien cr generic ambien markings - buy ambien usa online

Anonymous said...

ambien 5 buy ambien online no prescription - generic ambien cost at walmart

Anonymous said...

cheap zolpidem ambien cr pregnancy - ambien walrus tumblr

Anonymous said...

ambien without a rx buy ambien online mexico - ambien side effects anxiety