Friday, February 25, 2011

Apabila Kuat Makan

Assalamualaikum dan salam jumaat kepada semua blogger-blogger diluar sana,harap korang semua dalam keadaan sihat walafiat disamping keluarga yang tersayang~ok topik yang krole ingin cerita pada hari ini adalah berkenaan tabiat makan banyak~hehehe...entri ini tidak ada kaitan dengan entri blogger Cci ye~iaitu berkenaan group kuat makan hehehe~jangan marah ye wak,krole dapat idea ini pun waktu lepak kat surau tadi...terbaca buku-buku keagamaan disana rasaya menarik untuk dikongsikan.Ok makan untuk hidup bukannya hidup untuk makan~fahamkan???tetapi ada sesetengah individu mengamalkan gaya hidup kuat makan tanpa mengira waktu,kerja dia asik makan je~bila nampak makanan je mesti dia makan tak pandai kenyang-kenyang ahaks,selalunya perkara ini berlaku kepada orang-orang sebelah barat yang mengamalkan gaya permakanan "fast food" yang sememangnya tidak mempunyai kebaikan untuk badan kita,tapi tahukah kamu???gaya permakanan sebegini tidak digalakan didalam ajaran agama kita???

Disini krole ingin menyertakan beberapa dalil yang sempat krole tulis tadi~
Nabi S.A.W bersabda :

"sebaik-baik makanan ialah makanan yang berhimpunya banyak tangan"

mula-mula krole pening juga bila terbaca ni,tetapi bak kata orang tua-tua~malu bertanya sesat jalan~so setelah menunaikan solat jumaat krole dengan segera berjumpa dengan bilal surau tersebut untuk bertanya berkenaan perkara yang krole tak paham tadi dan alhamdulillah setelah diterangkan secara terperinci barulah krole tahu maksudnya iaitu sabda tadi membawa maksud kepada makanan yang dimakan oleh ramai orang iaitu berkongsi,kira macam yang diamalkan oleh tabligh-tabligh dinegara kita...

Imam Gahazali juga ada menyebut didalam kitab Minhay Al-Abidin :

"Jauhkanlah diri dari makan yang berlebihan kerana ia akan menyebabkan..."

1.Banyak makan akan meyebabkan keras hati.
2.Membangkitkan segala anggota melakukan yang sia-sia dan kejahatan.
3.Membinasakan kecerdikan dan kepintaran(lemah akal).
4.Mengurangkan ibadat kerana berat badan berlebihan.
5.Menyusahkan hati dan memenatkan badan.

so,marilah kita sama-sama merenung akan dalil-dalil ini~dan jalanilah cara permakanan yang sihat serta yang ditegah oleh ajaran agama kita...




p/s : makan bila lapar,berhenti sebelum kenyang~

18 Komen:

Bulan said...

conclusion nye.makan bile lapar berhenti makan sebelum kenyang.ehee

Ellen said...

Makan untuk hidup..hidup untuk makan..aik..betul ka tu krole..hehe

nadzirah aqilah said...

setuju2!!!! makan berlebihan pun membawa kepada kerasnya hati... sama juga kalau makan makanan dari sumber yg tak halal... nauzubillah... thanks wak ntuk sharing.. (^__^)

Zalin said...

nice entri bro..betul..makan untuk hidup..makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang..pernah gak makan berkongsi dengan kwn2..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wakk belanja saya mkn berger tu wak..tp nak yg besar tau..hik3.

athirah said...

hahahhahah..... nak copy bg someone yg ske mkn tau... wink2....

btw... comey gila set mcD tu.. nak!!!!!!!!

CahayaCintaIlahi said...

hehe takpe2.. tak same pun krole kebetulan je tu .. hehe.. neway.. cahaya baru tahu pasal ni pasni kene kurangkan makan la oh tidak hehe tanx for sharing ye wak ;)

krole said...

bulan=wuahhh!!!nice wak tol tu~

krole said...

ellen=hehehe tol r ellen..makan tok idup bknya hidup tok makan~

krole said...

nadzirah=wuahh!!thanks wak ngeee~

krole said...

zalin=wuahhh!!!amalkn bgitu ye~ngeee

krole said...

LM=halamaks...da abis r wak ngee~

krole said...

athirah=huhuhu..nak ke amik je ngee~

krole said...

Cci=ngeee...tq wak sudi bce...nak skit ayam goreng tu ngee~

.: iEyLa :. said...

thanx for sharing this valuable info krole.. :)

krole said...

iEyla=huhuhu welkam2 wak~

i am S!L4H.. said...

makan nmpak cm mudah je. tapi disebalik tu....banyak yg kene pertimbangkan..

hdup pnuh pertimbangan*tbe2

krole said...

silah=wuahhh menarik silah..tol krole stuju sgt~