Friday, November 19, 2010

Tutorial Membuat Iklan Terapung dan Statik DI Blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger,alhamdulillah hari ini berjumpa lagi kita semua dipenghulu segala hari yang merupakan hari yang mulia bagi umat-umat islam,selalunya pada hari jumaat krole akan membuat entri yang berunsur keagamaan,tapi hari ini berlainan sedikit(heee),bagi menunaikan permintaan daripada seorang blogger iaitu blogger cik kuntum yang meminta pertolongan krole untuk membuatkanya tutorial "bagaimana hendak membuat iklan terapung dan statik di blog anda",so krole akan cuba buat tutorial ini sesimple yang boleh yer~dan kepada member-member blogger yang belum mengetahui caranya entri ini juga krole tujukan khas buat anda.


okai cik kuntum,nak buat iklan terapung ni bukannya susah,tak perlu nak edit-edit HTML pun,okai ikut langkah-langkah yang krole buat ni yer~

langkah pertama : selepas login ke akaun blogger anda dari dashboard>>>design>>>add a gadget>>>HTML/java script

langkah kedua : copy code dibawah ni dan pastekan saja di edit html/java script tadi.
<!-- kod iklan statik mula -->

<div style='display:scroll;position:fixed;bottom:10px;left:10px;'><!-- nuffnang -->

<script type="text/javascript">

nuffnang_bid = "47a5df80f734eb2c390ba21e0fc9e3a7";

</script>

<script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/lmn.js"></script>

<!-- nuffnang-->

</div>

<!-- kod iklan statik tamat -->

kemudian gantikan code nuffnang diatas kepada code nuffnang anda dan save~kemudian preview,sekiranya iklan anda terapung maksudnya anda dah berjaya yeahhhhh!!!

penting :
perkataan yang berwarna merah anda boleh ubah untuk mengubah kedudukan iklan anda dari "bottom" ke "top" dan "left" ke "right".


p/s : selamat mencuba yer~

25 Komen:

Azman Roslan said...

bro, iklan nuff tu terhalang entri la.. heheh

krole said...

azman=terhalang camne ek???

Azman Roslan said...

iklan tu ada kat depan entri, tak keluar macam gambar atas tu.. maybe silap komputer aku kut.. heheh

nadiah daud said...

thanks for the tips. nice entry.

jimmy jimboo said...

out tengs krole . pg2 jumaat ajeem dh dpt ilmu . ^.^

krole said...

azman=hehehe~mgkn kot~

krole said...

nadiah=wuahhh thanks wak..kalo de mslh gtau je ek~

krole said...

jimmy=wuahhh sharing is caring ajeem

tukangcerita said...

nice tutorial bro :)

pN.rOs said...

waaa ada tutor bagus kat cni hehehe
mantap bro

krole said...

pn ros=tq2 ros...silakan mencuba yer~

krole said...

tukang cerita=hehehe tq yer~cube r ngeee~

S.U.R.I.A. said...

saya dh try..santek!

Oong-ong said...

bertindih lah bro ngn entry~

krole said...

suria=wuahhh tahniah yer~

krole said...

0ong=wuahhh bertindih ker???heeee

Azmi said...

bagus2 utk newbie...smoga maju jaya krole...

cik kuntum said...

yeay! rhx so much krole. hehe. dh jd dh pun! :D

krole said...

azmi=wuahhh tq2 azmi~ngeee

krole said...

cik kuntum=wuahhh thniah wak~hehehe..kalo ade pa pe gtau je okai~

nisa sudah! said...

uiks...b4 bce entry ni..dlm hati kat.."wah iklan terapungan..mcmne dia bt erk?" tetibe bile bce ade lark..if rjin nnt nk cube larh.huhu

krole said...

nisa=heheh cuba r ngeee~

CekLa said...

saya ada letak ikla nuff d sidebar. so, perlu paste code dekat situ atau guna code yang baru??

krole said...

cekla=amik je code kat sidebar tu...x yah amik coding baru~okai wak

ASEAN TV ONLINE said...

THANK,

kenapa iklan nuffnang saya dibelakang atau terlindung dengan gadget2