Monday, November 1, 2010

Tutorial Kotak "like" Facebook

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger,untuk memenuhi permintaan member-member blogger hari ini krole ingin membuat tutorial bagaimana hendak membuat kotak "like" facebook dan meletakkan didalam blog kita.krole ingin memohon maaf juga kerana lambat sedikit untuk membuat tutorial ni,bukan apa minggu lalu krole kerja malam so letih sangat heeeee~seperti biasa krole akan cuba buat tutorial ini sesimple yang boleh yer agar mudah difahami oleh member-member semua ~okai apa yang perlu korang buat,mula-mula adalah membuat "fan page" dahulu dilaman sosial facebook.

setelah selesai klik LINK ini untuk mula mendaftar fanpage anda tadi dilaman "facebook developers" ,pastikan anda pilih LIKE BOX.okai contohnya seperti gambar dibawah yer~

kemudia anda akan dibawa keruangan "setting" untuk kotak like anda contohnya seperti gambar dibawah :
-anak panah merah : letakkan url fanpage facebook anda.
-anak panah hijau : setting lebar kotak like anda.
-anak panah biru : warna kotak like anda,ada 2 je black dan light.
setelah selesai klik kat bawah tu "GET CODE" untuk mengambil coding kotak like korang,kemudian login ke akaun blogger>>design>>page element dan add a gadget kat sidebar korang seterusnya pastekan saja code tadi kat sana~dan save,setelah berjaya pastikan anda menjerit yeahhhhh~!!!hehehehe senangkan,harap korang paham.pasal tutorial ni krole buat lepas baru bangun dari tidur,so agak serabut sikit ngeee~


p/s : selamat mencuba...

16 Komen:

Ustaz Love said...

Salam...

2 3 kali Ustaz Love baca.. rupa2nya tutorial kotak.. terbaca tutorial 'katak'.. mata sangat lembab pagi2 ni.. hehe

Cik SHiNJU said...

Salam...

Thanks 4 sharing..
nak wat fan page senang ker?
heheh..nt2 nk wat gak kot..

RedBoys said...

yeah2.. pandainya krole buat tutor.. rindunya dgn krole.. sorry tak leh sembang dgn krole lagik lelama.. ~nangis jap~

domain dah register? apakata beli hosting plak.. rujuk entry terkini rb..

Zaer!! said...

Hehehe.nak buat jugak,tapi FB kene block.aiseyman..hehehe

Zura said...

mmg rase nk buat pun..tq

krole said...

ustazlove=sekali katak da~ngeee~

krole said...

cikshinju=sng jew wak..no prob pnye~

krole said...

redboy=wuahh indunye kat redboy heee~

krole said...

zaer=adus nape jd g2 bro~?

krole said...

zura=buat jgn x buat hehehe~

Wanzie said...

tima kasih krole sudi kongsi tutorial ni... wanzi malam tu sebab ade terbaca en3 kat cik tom.. tapi wanzi ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi kongsi tutorial ini

krole said...

wanzi=hehehe xper2 wanzi...sory yer lmbt buat tutotial ni~

The Traveler said...

macam ne nak daftar fan page kat FB..dah try cari2 sendiri tapi tak jumpa gak n betul2 blur sekrang nii..harap krole leh tunjukkan dengan details

tq

krole said...

the traveler=xdak hal bro...nnt krole bat en3 yer jgn isau hehehe~

BezBuddy said...

waa..nak try gak la wat...tp ad ke org nak like?hahaha

krole said...

bezbuddy=wuahh okai r wak..msti ade tue hee~