Saturday, November 20, 2010

Tutorial Auto Slide Menu Di Sidebar

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger,mesti korang semua nak blog korang nampak kemas dan tidak serabut kan?so hari ini krole ingin membuat tutorial bagaimana hendak membuat "auto slide menu" di sidebar korang,bagi menjimatkan ruang dan membuatkan blog korang nampak lebih kemas blog,apa auto slide menu???krole pun tak tahu nak terangkan maca mana cuma krole boleh bagi contoh~tu yang kat sidebar krole~kalau korang rasa elok dan mantap sila ikut tutorial yang krole buat ini yer~seperti biasa krole akan cuba buat tutorial ini sesimple yang boleh agar mudah difahami.


kepada blogger nadzirah,krole harap wak paham dengan tutorial krole ni yer~heeeee.mula-mula apa yang korang perlu buat adalah download full template anda sebagai backup sekiranya tutorial ini tidak berfungsi~

langkah pertama : Login > Design > Edit HTML >Expand Widget

langkah kedua : cari code </head> ataupun <head> dan copy code dibawah ini~kemudian pastekan diatas code </head> tadi.
<style type="text/css">

.texthidden {display:inline}

.shown {display:block}

</style>





<script type="text/javascript">

document.write('<style>.texthidden {display:none} </style>');

</script>





<script type="text/Javascript">

function expandcollapse (postid) {

whichpost = document.getElementById(postid);

if (whichpost.className=="shown") {

whichpost.className="texthidden";

}

else {

whichpost.className="shown";

}

}

</script>


langkah ketiga : cari code h2 { dan tambahkan codedibawah ini selepas }

h4 {

background: #ffff00;

color: #666666;

margin-left: -1px;

margin-right: -1px;

margin-top: 0px;

margin-bottom: 1px;

padding-left: 10px;

padding-bottom: 5px;

padding-top: 5px;

border: 2px solid #996666;

font-size: 11px;

}


langkah keempat : save template anda dan kemudian pergi ke design>>page elements>>add a gadget>>HTML untuk memasukkan menu slide tadi di sidebar korang~pastekan saja code dibawah ini yer~

<ul><a href="javascript:void(0);" onclick="expandcollapse('keyword')"> <h4>[+/-] Web Blog</h4></a></ul>



<ul class="texthidden" id="keyword">



<li><a href="http://link.com">Link 1</a></li>



</ul>


peringatan :
wana merah=mesti samakan namanya cam kat atas tu "keyword"so id pun kena taip "keyword"...korang le tukar apa-apa je tapi mesti sama yer.

warna hijau=merupakan tajuk dikotak anda~

warna biru=boleh tukar kepada code gambar,shoutmix atau macam-macam lagi,ikut kesukaan anda~

langkah kelima : save dan preview~sekiranya ada itu tandanya anda dah berjaya,yeahhhh!!!


p/s : selamat mencuba~

24 Komen:

Afiq Bukhari said...

salam krole, mcm menarik ni..afiq nak try buatla :D thnks yer kongsi tutorial ni~:)

krole said...

afiq=wuahhh selamat mencuba yer afiq...heehehe~

najihah sahami said...

sama la cam afi..macam menarik..nak try buat la..xnak bagi blog tu melorot sangat..hehe..thnx krole!

krole said...

najihah=hehehe kalo ade pa pe tnye krole je okai~

ieyza said...

adoii dik....payah2...akk x faham langsung...leh tak tlg watkan utk akk...hehehe

pN.rOs said...

pandainyer...
skang kalu i nak cr tutor leh g cni jer.....
thanks...

krole said...

pn.ros=xdak r pndai sgt ngeee~tp kao ade pa pe tnye je.mgkn krole le bantu~

krole said...

ieyza=hehehe le jgk per slhnye...tp kne tnggu krole free yer~salm mnggu ni keja malam~adus

Uruchimaru @ kf said...

wah dot kom tue...=)

ieyza said...

orait2..nnt kalau free tlg yer...nnt inform me...maceh bebanyak...hehehe

krole said...

uruchimaru=ngeee~tq2...zenbon zakura kageyoshi hehehe

krole said...

ieyza=heheh xdak hal r ngeee~

Cikbelog said...

nak try wat gak la,blog pon leh nampak lebih kemas..thx ya krole bg tutorial nie :)

krole said...

cikbelog=xdak hal r wak~selamat mncuba yer~

Tomato Gurl's Life said...

eh tak perasaan pl krole ade gak buat tutorial ni..huhu..tp krole punye tutorial lg simple+menarik..hehe..lama xjenguk blog krole byk perubahan..makin cantik! ;)

krole said...

ciktom=hehehe tq ciktom,yer~krole pon ade prasan ciktom ade bat tutorial ni ngeee~yeahhhh!!!

Nana Liyana said...

well nnti nana cbe try la mnetau blog tmbah comel pasnie haha :D

krole said...

nana=dipersilakan wak~ngeee...

nadzirah aqilah said...

thanks krole untuk tutorial nie!!!
(^__^)

izul said...

TQ KROLE FOR SHARE.....
nak tnyer skit,camner nak wat banner yang ade gambar lak???berape size die?

cik miera said...

dh wat..tp xjd..huhu..cmne nk copy link untuk "post popular"?celah mana lak nk dapatkan link nye?miera try copy yg ats tu, tp xleh..huhu

cunndaa said...

tak faham tang h2 { tu...
sbb h2 kan byk sgt ade kat HTML....heehheee

AireyN ツAshra said...

err.krole ley tlg watkan tuk aireyn tak? huhu serabut lah aireyn nyer blog :(

noraim said...

kalo nak buat lebih dr 1 slide cmne? buat xjadi pon.