Sunday, April 3, 2011

Tutorial Tulisan Bergerak diTab Menu

Aduh letihnya!!! krole baru saja balik dari majlis gotong-royong membersihkan kawasan perumahan ditempat krole, kerana baru-baru ni ada seorang anak staff disini masuk wad disebabkan dijangkiti denggi~ wuahh!!! denggi menganas lagi dikajang!!! apa krole mengarut ni??? ok, tanpa membuang masa lagi hari ini krole nak kongsikan dengan korang semua bagaimana hendak membuat tulisan bergerak diTab Menu, krole tak buat benda ni tapi bagi yang berminat amatlah digalakan untuk mengikuti dan membuat tutorial tulisan bergerak ini, kerana bagi krole disamping kiut~ benda ini juga boleh dijadikan sebagai tempat untuk kata-kata aluan kepada pengunjung blog anda seperti yang krole buat diatas ngeeee~ ok seperti biasa krole akan cuba buat tutorial ini sesimple yang boleh agar mudah difahami dan dilaksanakan dengan jayanya yeahh!!! sebelum mula baca bismillah dulu ambil berkat :p

Step 1 :
-selepas login ke dashboard anda klik design>>>edit HTML dan cari code</head>

Step 2 :
-copy code dibawah ini dan pastekan betul-betul diatas code</head> tadi.

<script type='text/javascript'>

//<![CDATA[



msg = " -- Selamat datang ke krolezone ";

msg = " | www.krolezone.com -- " + msg;pos = 0;

function scrollMSG() {

document.title = msg.substring(pos, msg.length) + msg.substring(0, pos); pos++;

if (pos > msg.length) pos = 0

window.setTimeout("scrollMSG()",200);

}

scrollMSG();

//]]>

</script>



*penting!!!
-yang krole warnakan hijau tu tempat letak mesej korang,ok...
-yang krole warnakan merah tu adalah tempat untuk menentukan kelajuan tulisan itu bergerak.

step 3 :
-klik save dan anda telah berjaya!!!yeahhh!!!



p/s : perghhh!!! 3 step je~

17 Komen:

miss Ejat said...

thanks utk toturial ni,,,,

Mie Tachi said...

nice one.. thx.. =)

! .MiE. ! said...

tq 4 toturial
dah jd yes2
http://muhamadhazmi.blogspot.com/

khaifaiz said...

nice sharing bro.. hehe...

missh aryeika said...

NICE TUTO :) TENKIU .

krole said...

miss ejat=welkam2...kalo brmnt cube r~heee

krole said...

mie tachi=wuahhh welkam2~

krole said...

MIE=wuahh!!tahniah2!!!

krole said...

khaifaiz=no prob bro~ngeee

krole said...

missh=wuahh!!welkam2...cube ye~

W said...

thanks tutorial. dah lama nak buat, tapi malas nak cari. nasib baik baca blog ni slalu. hihihi

krole said...

W=huhuhu...tq2 ngeee~bce2 slalu!!

Nobita Sensei said...

gud..gud. kongsi ilmu.

krole said...

nobita=huhuhu sharing is caring~

Yana Farhana said...

thankkyouuuuu >33 hahaa

mashytah said...

thank beb....

Iswilma said...

Thanx bro~
Hoho~