Wednesday, May 4, 2011

Tutorial Facebook Like Button

Huh!!! kali ini korang semua kena panggil krole sebagai cikgu??? nak tahu kenapa??? hehehe macam biasalah bila krole dah kata macam tu, itu tandanya ada tutorial baru yang akan krole hidangkan untuk korang semua, hmmm... hari ini krole nak berkongsi sedikit ilmu di dada iaitu bagaimana cara hendak meletakkan "facebook like button" kat dalam blog korang yang cantik, menarik, tertarik, lagi da bom!!! ups!!! macam tak kena je bunyi tu heee~ ok-ok tutorial kali ini amat berguna dan sesuai digunakan kepada semua blogger-blogger yang ada diluar sana tidak kira yang baru ataupun yang dah lama, kalau korang suka promote blog korang yah!!! ini adalah salah satu caranya, button like ini amat berguna kerana apabila pembaca blog korang suka terhadap artikel korang dan menekan butang like tersebut secara automatiknya link korang akan dipublish di wall individu yang klik tadi dengan itu secara tak langsung blog anda akan lebih dikenali ramai yeah!!! tapi entri kenalah buat berkualiti dan unik agar seronok dibaca oleh member-member semua. Seperti biasa krole akan buat tutorial ini sesimple yang boleh agar mudah difahami dan berjaya dilaksanakan.

Step 1 :
-Login ke akaun blogger anda >>> dashboard >>> design >>> edit HTML >>> klik expand widget.

Step 2 :
-cari code ini data:post.body. (klik F3 atau CTRL+F untuk mudahkan pencarian).

Step 3 :
-copy code dibawah ni dan letakkan selepas code data:post.body tadi.


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&layout=standard&show-faces=true&width=530&height=60&action=like&colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>


Step 4 :
-klik save dan anda telah berjaya yeah!!!.



p/s : selamat mencuba~

9 Komen:

nurkaloi said...

alaa nape kaloi wat tak bleyh
adess T__T

Nor Adzwaty Rokkafella said...

xdpt pun...:(

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ishh tak pandai la..wak je lah wat tuk saya leh?

krole said...

nurkaloi=aik!! nape ek tak jadi???smua koding ok je krole tngok~

krole said...

nor=adus tak dpt jgk ke wak~

krole said...

LM=wak bg r password n email~bole pe slhnya~

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh ye ke?eiiii suker2...wak ni mmg kwn baik saya lah.tq~~~

krole said...

LM=xdak hal wak~slagi trmampu~

miss ieka said...

nape x jadi...