Thursday, May 5, 2011

Ada Lagi Yang Lebih Susah

Dalam dunia ni semua orang berlumba-lumba untuk mencari kesempurnaan yang sememangnya langsung tidak wujud, ia seperti kita mengejar satu perkara yang tak akan dapat dicapai sampai bila-bila??? selalunya apabila seseorang itu mengejar sesuatu perkara ataupun benda, dan tidak dapat mencapainya huh!!! pasti dia akan rasa down sangat dan selalunya orang sebegini akan lebih suka mengeluh daripada belajar untuk menerimanya, di fikirannya hanya terdetik kenapa nasib ini menimpanya??? bila jadi begitu mulalah dia ni komplen sana komplen sini yang teruknya salahkan ketentuan Illahi~ tapi sebenarnya bila kita fikir kita susah ada lagi yang lebih susah diluar sana berbanding kita, dan begitulah juga sekiranya kita rasa kita hebat ada lagi yang lebih hebat diluar sana. Itulah Rasulullah menyarankan bahawa umatnya harus mengamalkan gaya hidup yang sederhana dan sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada. So kepada member-member diluar sana, apabila kita rasa diri kita susah cubalah cari cara untuk mengatasinya daripada mengeluh sahaja kerana ada lagi yang lebih susah diluar sana.

Sebenarnya nasihat ini adalah untuk kita bersama, kerana kadang-kadang krole pun macam ini juga... ingat-mengingati sesama kita ya... ohya lupa pula, kebelakangan ni krole dah bertambah minat dengan twitter ni so kepada member-member yang ada akaun twitter jomlah follow krole kat sana, boleh kita jadikan ruang itu sebagai tempat untuk kita lebih mengenali antara satu sama yang lain, serta kita boleh juga mengadakan perbincangan yang berguna disana.

klik sini untuk follow krole kat twitter, looking forward to see you all there!!!


p/s : heeee~

16 Komen:

farysa said...

manusia sekarang ramai yg xtwu besyukur dgn apa yg diorg miliki

cik panadol said...

walaupun tak mewah, tak kaya, tak pandai, tak cantik, dan gemoks....sy bersyukur dengan ape yg ade....hahaha :)

~Alhamdulillah.......

CahayaCintaIlahi said...

btul tu krole..tanx sbb mengingatkan sbb sometimes manusia ni alpa.. kejap dia ingat kejap dia lupa... bila diuji sikit da mengeluh pdhl die tk pk msh rmi lg yg ssh dri diri dia..sy brsykr dgn ape yang ada amin ;)

O'gosh said...

bersyukurlah dengan apa yang kita ada...amin....

diana said...

mengeluh hanya untuk orang yang malas berusaha..
jalan singkat,mengeluh saja lah..
mungkin ada yang akan simpati..:P

Cik Aish said...

manusia kan tak pernah puas...

Encik MT said...

setuju apa yang cik aish!

c.i. said...

Manusia dilahirkan dengan nafsu..imbangkanlah nafsu dengan iman..

krole said...

farysa=tol2 wak~krole stuju sgt~

krole said...

cik panadol=bgui2 wak~sntisa bersyukur dgn apa yg ada.

krole said...

cci=alhamdulillah kalo wak pikir g2 hee~

krole said...

O'gosh=amin~

krole said...

diana=hehehe pulok da~

krole said...

cik Aish=hehehe tu r wak..smpi ble nak jd g2~

krole said...

Malas terbang=huhuhu krole pon!!!

krole said...

c.i=insyallah wak..tq atas nasihat itu~