Sunday, May 1, 2011

Susahkah Nak Senyum?

Susahkah nak senyum??? krole pelik sangat kenapa ada sesetengah daripada kita susah sangat nak senyum, begini sebenarnya cerita yang krole ingin kongsikan~ tadi krole temankan seorang member krole ni pergi survey laptop kat metro kajang, huhuhu krole pun pelik kenapa dia ajak krole??? nak kata krole ni terer pasal laptop tak adalah juga~ buta juga krole perihal laptop ni ngeee, tapi atas dasar persahabatan krole temankan juga (huyoo!!!) so pencarian kitaorang berakhir disebuah kedai aksesori komputer dan laptop yang terletak di aras paling atas metro kajang tu, tengah kitaorang mencari-cari laptop yang berkenan dihati seperti biasa sales man kedai pun mendekati kitaorang, tapi yang krole pelik dia langsung tak bercakap??? tapi dia ikut je kemana kitaorang pergi??? dah tu muka dia monyok je seperti menyampah tengok kitaorang~ oleh sebab suasana menjadi suram krole pun cuba menceriakan keadaan dengan membuat lawak sepontan yang krole harap akan menceriakan sales man tadi tapi nak tahu apa respon sales man tadi??? sekali dia blah terus dah~ adoi susah sangatkah nak senyum.

Walhal kerja dia kan sepatutnya membantu pelanggan dengan memberikan layanan yang mesra kepada mereka??? pelik-pelik!!! sampai member krole tadi terus hilang mood dan terus menyatakan dia tak nak beli laptop kat kedai tu. akhirnya krole bawa dia ke kedai lain yang terletak berhadapan dengan kedai tu, alhamdulillah jumpa juga laptop yang diinginkannya~ tengah kitaorang membayar laptop tersebut dikaunter pembayaran tu, krole sempat jeling kat ke kedai tadi dan ternampak sales man tadi tengah menjeling kitaorang seperti marah??? tak tahu kenapa dia macam tu??? mungkin memang muka dia macam tu kot??? salah dia juga kan??? kalau dia jaga hati pelanggan-pelanggannya komfirm orang tak lari~ sedangkan rasullah pernah berkata "senyum kepada saudaramu adalah satu sedekah".

16 Komen:

Cik Aish said...

hmmm selalu sgt terkena ngn promoter..

doarang ni bukan je susah nak syum..pastu pandang kita macam kita ni nak mencuri je..

yg lagi panas..dorang ni kdg2 pnd kt mcm kt tkde duit nk beli..haiyo..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

lain kali..kalau tak pandaisenyum jgn kerja berhadapan dgn org ramai.saya dulu kerja klinik masa tgu result spm..sellau jek kena marah ngan patient.ala..org sakit kita phm2 jek kan?tp bila kita kena..org klinik lak marah2 kita..mmg rasa pelik.huwaaaa...apasal rakyat malaysia camni?

::yartHaryati:: said...

biase la tuu krole, padahal kte da senyum ngn dier, dier b0leh plak ignore je kn.. especially salesman/salesgurl la..ingat kte nie xde duit ke nk beli brg die..huh

♥sophie♥ said...

yup betul tu,, huhu,, selalu jew mcm tu taw,, rimas satu,, pastu sombong ketidakketahuan hala,, haha
sabar je -,-

Anitafasha said...

Tindakan yg bagus. Blah je dari orang macam tu. Nak senyum pon susah.

krole said...

cik aish=tau xpe wak~hangin tol..pndang2 camtu lak~

krole said...

LM=huhuhu taula bangsa kte ni wak~

krole said...

yatt=huhu tu r wak..xkn kte prlu tnjuk duit kat tangan ble msuk mna2 kdai kan?? kang kne samun lak hee

krole said...

sophie=tu r..padahal kte ni costumer~ngeee

krole said...

Anitafasha=huhuuh tu r..mmber krole pon hangin td..tu yg blah tu ngee~

ashrafi said...

Sabar.. Sabar.. :)

sarah mohamad said...

saya pun baru je kena dekat uptown shah alam krole. bencik betul cenggitu. tak jaga langsung hati pelanggan.

krole said...

ashrafi=huhuh tgh bersabar r ni~ngeee

krole said...

sarah=huhuu sabaq ye wak..nnt kte sound dorang lik sesame ek ngee~

ASSOYFINGER67 said...

hampir keseluruhan hidup siangku dengan senyuman.....kecuali ngan anak2..aku serius ckit hahaha..malam?malam senyum pun dah tak nampak..malam ponti yg senyum..apapun senyum memang dituntut dalam Islam!

krole said...

assoy=thanks assoy~