Tuesday, July 23, 2013

Selera Bersahur Berkurangan

Assalamualaikum... sempat sahur tak? kalau sempat alhamdulillah, berkat tu. Ok! krole tak tahulah kalau korang ya, sekarang ni tak tahu kenapa...? selera krole waktu bersahur semakin berkurang. Nak kata diri ini makan lewat malam tak juga... nak kata diri ini makan banyak waktu berbuka tak juga, mungkin sekarangni badan krole dah biasa dengan situasi bulan ramadan ni, selalunya waktu bersahur dapat juga krole makan nasi walau setengah pinggan. Tapi sekarangni... sorry beb! memang tak dapat. Ada juga krole cuba makan bijirin-bijirin seperti koko krunch dan quaker oat.

Tapi tak masuk beb! hahaha! tak tahulah... perut orang kampung katakan. So jawapannya makan buah-buahanlah hahaha! nasib baiklah semalam Mrs. krole cadangkan beli buah, kalau tak... hahaha! confirm minum nescafe panas dengan biskut kering saja krole tadi. Lagipun sahur ni sebenarnya bukan nak kita makan sampai kenyang buncit perut pun. Janji kita bangkit dari tidur dan isi perut tu sikit untuk dapat keberkatan dan pahala sunat, Sabda Rasulullah; “Bersahurlah walaupun dengan seteguk air” (HR Ibnu Hibban dan Abu Ya’la dari Anas r.a.). Oklah happy blogging semua.


p/s : hari ini baby zahrah pun ikut bersahur hahaha! meriah sangat subuh tadi~

22 Komen:

Sop said...

Sop semakin berselera
kadang mengantuk sgt tp makan sahur ok jer.. hehehe

Sura Mohd said...

kalau boleh sura pun nak mcm Krole..x der selera masa sahur..nak makan yg simple jer..tp x tau knape berselera manjanggg..hihihi:)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Samalah kita. Wan pun makin kurang selera nak makan sahur. Tapi tetap bangun jugak sbb nak amik berkat sahur tuh. Tak pasti jugak sebab apa. Ermmm...

fyna said...

janji bangunkan. ikut sunnah nabi.

faiq said...

tu la, klo aku mkn buah pun da best sgt da

Norhasniza Khalid said...

tadi mama sahur roti telur je. sejak nak raya ni, ecewahhh... nak makan pun tak lalu.. hihi,.. jadilah makan apa yang ada..

el said...

samalah lah krole
el pun skun ni malas tuk nk mkn sahur
bgn tu tetap bgn...laju je bangun..tp bila nak mkn xde selera..sllu ok je minum pun sama..sllu wat horlick..skun air masak je layan..
harap2 kurus lah raye nti kehkehkehkeh

azman Arsad said...

man pun sama dulu.. asal bangun sahur aje tak selera makan.. jadi man bangun awal.. lepas sejam lebih tu baru boleh makan.. siap bertambah lagi.. hahahaha

Lydia Miza said...

Salam wak. Paksa la diri minum oat atau nestum utk alas perut. Sy gastrik tp mmg x lalu mkn nasik. Mkn kurma je la alas perut ni

PeRdU cINta said...

betul la mr krole..kadangkala mood dan selera kita sukar dijangka..yang penting tak banyak sikit jamah makanan..susu panas dengan 3 biji kurma pun Alhamdulillah..mencari keberkatan dalam melaksanakan sunnah baginda Rasulullah :)

S.K.A said...

ambe xde pulak mcm 2 =) stkat ni shur lg la..ttp dgn nsi..xckup2 jelh skdar ambil berkat..

Mizz Aiza said...

aiza bersahur berselera macam biasa setakat ni..

syiela said...

akak tgk je anak2 dan hubby makan nasi.. akak minum air + kurma+ kuih lebihan berbuka

Khai♥Rin : anies said...

kdg2 sy pon rs cm tu jg.. tp sbb x nk kelaparan, sy sahur jg



p/s nak jemput tuan blog join GA anjuran sy... ;-)

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualikum...krole,

betul,,sahur bikan nak makan sampai buncit perut.. sekadar ambil keberkatan bersahur kan...

mselim3

pls: apa yang membezakan puasa orang kafir dengan orang islam adalah sahur..

kacang said...

hehe..sy paling berselera waktu sahur~

Tinta Lana said...

Salam.

Lana..setiap masa berselera,huhu.
Time sakit2 pun, tgk makanan je segar bugar mata,keh3

Ada la kdg2 takda rsa nak makan berat, lana makan biskut jela, roti telur ke. Kadang2 bedal nuget..hehe

Syuhada Mohamed said...

Samalah kita. Kurang berselera time sahur. Agak2 kena makan makanan yg exclusive kot hehehe..Tapi Syu time berbuka pun xlalu sangat. Nampak sangat mengada nak makan benda yg x ada hehehe

Aku Penghibur said...

acik pagi mmg tak makan nasi,, nanti muntah ,tapi minum nestum saje

Yumida Huda said...

sedap pulak nampak
tu buat yumida tergoda nak beli sama
rajinnye zahrah membantu di dapo..riuh rendah..hikhik

Mieza Jhaa K said...

Ehh sama la kita..dah banyak hari tak makan nasi ni..tak berselera..makan kurma je..pastu togok air banyak2..

||aLeaSaRa|| said...

samalah...dah seminggu makan nasi ciput..the rest cecah roti butterscotch/biskut keping dengan nescafe panas.kadang2 lebihan bubur lambuk bawa ke sahur ^^