Saturday, July 20, 2013

Makruh Ketika Berpuasa

Esok merupakan hari yang amat dinanti-nantikan oleh seluruh ahli keluarga krole?. Ok! nak cerita sikit ni... sebenarnya dari hari puasa pertama ayah dan adik krole berangkat ke tanah suci untuk menunaikan umrah, dan kalau tak silap mak ada beritahu... flight diaorang smpai esok petang yeah!. Tapi waktu tu tak sempat krole update cerita ni, sebabnya amat mudah "tepuk dada tanyalah modem wifi" hahaha!. Doakanlah keselamatan mereka ya, amin.

Ok! back to the topik kita... perkara-perkara yang makruh ketika berpuasa ini adalah seperti bersuntik, berbekam, memasukkan air ke dalam rongga hidung dan berkumur-kumur secara berlebihan, mandi secara berlebihan, bercakap perkara buruk dan keji, menderma darah, mencium isteri (ciuman nafsu syahwat), dan merasa makanan dihujung lidah. Senang kan nak ingat? tapi jangan risau pula, benda ni semua makruh saja. So happy blogging semua.


p/s : ingat mengingati dan tegur menegur sesama kita ya~

19 Komen:

Yumida Huda said...

nice sharing
cuba mengelak perkara2 tersebut..takut terlebih makruh..hehe

Aben Mpun said...

lebih baik jika dielakkan..

Ida Syuhada said...

UAI kata cabut gg pun tak membatalkan puasa ;)

siti ZAHARA said...

mari sama2 kita elakkn..perkara2 makruh..=D

shark said...

wokey..
time budak2 jer dulu pnah praktik..
dh beso ni malu lak rasa nk prktik:p

Norhasniza Khalid said...

ok! tengah ajar anak cam tu ler, nasib dia tak suka mandi.. tp tidur pulak berlebihan.. adeh!

Aku Penghibur said...

alhamdulilah thanks peringatannye

june mohd said...

terima kasih atas peringatan...now dah hari ke-11 rasanya belum ada lagi lakukan perkara2 makruh dalam puasa:-)

Noor Mala Shahar said...

elakkan perkara yang makruh...selamat berbuka puasa

syuk shusuke said...

sama3 kita jauhi benda2 yang boleh mengakibatkan makruh ;D

Hafiza AizZawa said...

sbgai peringatan..kdg2 kite th tp terlupe..time kasih igtkan..

Aziz Safian said...

ohhh..thx bro sbb ingatkan.. ^..^

puteri kasih said...

terima kasih di atas peringatan :)

azman Arsad said...

takpe.. makruh aje.. tak batal haahaha

khairul hassan said...

TQ Krole


jom layan Uptown Tmn Selat Butterworth.http://www.gilamodified.com/2013/07/audioshow-uptown-taman-selat.html

MaYa MustWany said...

terima kasih krole

Giorgio Izas said...

Takpe Makruh aje?... He3
Klu boleh xnak la camtukan... (^_^)

Mizz Aiza said...

yang rasa makanan tu aiza selalu buat sebab terpaksa.. nak masak tak tahu apa rasanya.. rasa hujung lidah sikit dan terus berkumur (tak telan)..

Mieza Jhaa K said...

Tak try lg makanan stakt ni.. semalam masak nasi sup masin. Haha