Sunday, July 14, 2013

Bermain Kapling Menjadi Tradisi

Ok! sebelum krole membebel lebih panjang... mesti ramai yang tak tahukan? apakah bendanya "kapling" ni? ok... sebenarnya kapling ni sebutan orang sabah untuk meriam besi... bukan meriam buluh ya, orang sekarangni dah upgrade dah hahaha!. Kapling ni kalau kat kampung krole dah jadi macam tradisi dah... asal bulan ramadan tiba mesti tak sah kalau tak dengar bunyi kapling di malam hari... orang tengah sibuk solat tarawih, budak-budak ni sibuk bom sana sini pula.

Selalunya kapling ni diaorang buat daripada tiang-tiang signboard kat tepi jalan tu... lepas tu pandai-pandailah diaorang modified. Huh! memang bahaya beb! benda ni, tapi tak tahu macam mana nak cakap... kalau nasihat pun diaorang buat tak tahu saja. Tengah krole taip entri ni pun... bergema bunyi kapling diudara... nasib baiklah diaorang ni main jauh dari rumah krole kalau tak... confirm baby zahrah tak dapat tidur (kuat sangat bunyinya). Kalaulah tiba-tiba benda tu meletup... percuma dapat sakit, lepas tu jangan marah kalau beraya kat hospital kan? Oklah... krole nak rehat-rehat kejap so happy blogging semua.


p/s : boooommmmmm...!!!

30 Komen:

boni kacak said...

kat perak ada satu tempat dikhaskan untuk main meriam besi ni. aku lupa kat mana. tapi memang super terbaik.hehehe

ma ❥ said...

Tiang tiang signboard? Cam ne dorang amek tiang tuuu haha

Aku Penghibur said...

hehehhe wahh dah lain tak main meriam besi :) tapi bahayelah

Aku Penghibur said...

hehehhe wahh dah lain tak main meriam besi :) tapi bahayelah

Aku Penghibur said...
This comment has been removed by the author.
Aku Penghibur said...
This comment has been removed by the author.
Aku Penghibur said...
This comment has been removed by the author.
Sop said...

kat kg dulu pun ada yg main..
skrg xda kot bila sedar benda ni bahaya
kalau x kena x pa tp kalau dah kena... tanggung lah sendiri... hehehe

aisya said...

dari kecik mmg tak pernah sentuh benda2 mcm ni.. budak perempuan, main bunga api kt laman rumah je mampu.. hehe

S.K.A said...

pehhh kalau meletup ni mmg kaw2 la..mmg kuat byi sbb tiang 2 besi =) hbislah hlang sume sngboard ha3..

Nurul Farahizzati said...

hati2!!! tapi, nak main gak... hehe..

syuk shusuke said...

ini kalau meletup memang pekak orang sekeliling. :)

Mizz Aiza said...

bahayanya main benda ni.. risiko tanggung sendiri ni..

luqman zakaria said...

pergh..kalau kat sini..maunye kene sound kalau maen..budak2 kt sini men mercun bola tuh pon dah bingit kepala..

Wan Ahmad Izudean said...

pernah jugak ikut kengkawan main meriam, tapi meriam buluh..hehe (tapi tengok dari jauh je lah) bahaya kot!

nuyui a.k.a miss YUI said...

siyes tak pernh men..hihiih

Shaiful Zaidi said...

wah... biasa dengar meriam buluh. ini meriam besi. mesti kuat bunyinya..

belajar bahasa inggris said...

Kalau di tempat saya namanya 'mercon'. Terbuat dari pangkal pohon bambu yang dipotong. Dahsyat memang suaranya, persih kayak meriam. Tapi sekarang sudah dilarang. Lagian sudah banyak petasan-petasan modern yang beraneka ragam dan lebih aman. Ya walaupun sebetulnya gak ada petasan yang 100% aman soBat. hehe

Mieza Jhaa K said...

Kalau meletop ni agaknya boleh berkecai macam Altantuya tak?

el said...

kapling eh igtkan resepi wajib org sabah bln pose td hahaha

ms el kecik2 siap main meriam yg diperbuat dr tin rinset mcm bahaya kan..tulah lau ada abg n kwn2 abg..so el terpengaruh gak nak main

kt kpg lau nk dkt2 rye tu sure dgr org lawan main merian buluh..dum dam dum dam..

adik beradik el x ketinggalan jugak kitaorg amek tong dram yg kecik (kotak cat) sekali abg el nyalakan api tudia meletup kuat..tu area kwn umah el je..lain2 xdgr lagi hahahahah eh pjg lah komen kbai :)

khairul hassan said...

Krole..1st time sy dengar kaplling ni

Khai♥Rin : anies said...

Uiiii ni kalu meletop boleh bergegar smpi ke israel ni :-)

diana said...

ish..takut nya tengok..panggil je polis..suruh angkut besi2 nih..selagi ada benda ni selagi tu la depa dok main..

trah zain said...

ingatkan apa..haha

Tinta Lana said...

Salam.

Ini dibuatnya meletop, meriam yg ada kat kereta kebal pun kalah. Bahaya tol.

puteri kasih said...

bahaya main benda-benda camni..tak pasal ada yang hilang jari atau tangan

BUNDA a.k.a KN said...

meriam buluh biasa dengar, meriam besi ni baru dengar...

canggih lagi tu...silap2 haribulan mau berkecai satu badan....

selamat berpuasa...

faiq said...

Klo da gune yg besi, mmg bergema kuat r bunyinye

Giorgio Izas said...

Wow... Meriam besi tu...
Giorgio xpernah main ape2 meriam pun... Xsuka sgt bunyi bising... He3

Noor Mala Shahar said...

tak pernah main meriam ni...main bunga api kecik2 je....selamat bersahur...