Monday, March 21, 2011

10 Fakta Menarik

Korang semua biasa baca buku mastika tak??? kalau biasa kira samalah dengan krole, ahaks~ krole suka sangat baca majalah mastika ni banyak cerita-cerita yang memberikan pedoman dalam hidup serta info-info menarik... so hari ini krole nak kongsi beberapa fakta yang menarik yang krole jumpa sewaktu membaca majalah ini tadi, tapi sebelum krole memulakan bicara pada petang ini~ mula-mula krole ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang sudi ikuti perkembangan blog krole dari masa ke semasa... krole tengok krolezone fans setiasa bertambah dari sehari ke sehari, ada yang krole dapat follow balik tapi ada yang tak dapat... so kepada member-member yang krole belum follow balik sila beritahu kat krole dengan kadar segera ye~ agar krole boleh follow balik, sebab bagi krole rasa macam tak adil pula kalau krole tak follow balik, so jangan malu-malu just live your URL kat ruangan komen ataupun shout corner ikut mana yang menyenangkan~ ye. so berbalik kepada topik kita pada petang ini.

1.Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung.

2.Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41 darjah Celcius.

3.Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya untuk berfikir; selebihnya untuk aktiviti lain atau mencetuskan pergerakan luar kawal.

4.Secara purata, seseorang minum 8,000 gelen air sepanjang hidupnya.

5.Secara purata seseorang menghabiskan masa selama 2 tahun bergayut di telefon sepanjang hayatnya.

6.Orang yang menggunakan tangan kanan hidup sembilan tahun lebih lama daripada mereka yang kidal.

7.Apabila seseorang bercakap, secara purata 300 titisan air liur akan keluar dalam tempoh seminit iaitu kira-kira 2.5 titisan bagi satu perkataan.

8.Di serata dunia, yo-yo adalah sejenis permainan tetapi di Filipina, ia merupakan senjata merbahaya.

9.Tiram boleh mengubah jantinanya beberapa kali sepanjang hayatnya.

10.Dianggarkan 80 peratus haiwan di muka bumi adalah serangga.


Menarik kan??? huhuhu... banyak lagi rupanya kita tak tahu... ohye gambar itik itu lansung tak ada kena mengena dengan entri kali ini ye~ ahaks~ krole letak pun kerana krole suka sangat tengok gambar itu... dimana ibu itik menunjukkan kasih sayang kepada anak-anaknya~ kenapalah kebanyakkan kita manusia pada zaman ini tidak seperti itu, buang bayi sana sini... kejam manusia mengalahkan binatang kadang-kadang walhal kita telah diberi akal fikiran oleh yang Maha Esa berbanding binatang~ fikir-fikirkan ye~



p/s : bersiappp!!!

15 Komen:

khaifaiz said...

byk infonya.. TQ bro

chuu said...

hahaha., no.9
tiram kecelaruan jantina ek krole:P

Aqila Safuan said...

thanx for sharing :) menarik2

Atsuko Ichirou said...

ha.. yg no.6 tu...
aku idop 9tahun lebih lama dari incik pakwe...
hihii...
tp ajal maut ketentuan tuhan...=)

MyRa QuEeN said...

info2 baru...de yg dh tau...

niDa said...

patutlah bila kita bersin je kita sebut alhamdulillah kan. kalau x ,kire bersin boleh bawak mati la kan sbb sume organ x berfungsi..

krole said...

khaifaiz=sedia tok berkhidmat!!!ngeee~

krole said...

chuu=hihihi...mmg pon..tp smua tu tol o0o0 wak~

krole said...

aqila=wuahhh!!welkam2..nnt kalo de info2 menarik g..krole kongsi ek~

krole said...

atsuko=tol2...krole stuju sgt...ini hnya fakta...yg dibuat melalui kajian manusia~

krole said...

MQ=wuahhh!!!mesti rajin mmbace ni~

krole said...

nida=that right wak...sal tu r..kne bersyukur sgt ye~

i am S!L4H.. said...

wahh bgayut 2 taon. bapak la lameeee.

owh no 6 tu. si kidal. hee

krole said...

silah=huuhuhu mnarik kan??ngeee~

i am S!L4H.. said...

ha a. menarik2. ade yg baru tau. ngeee