Friday, October 15, 2010

Tanda-Tanda Besar Hari Kiamat

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger2,hari ini krole ingin bercerita sedikit mengenai "hari kiamat" agar kita sentiasa beringat bahawa dunia ini hanyalah sementara sahaja.okai,perkataan kiamat berasal dari bahasa arab yang membawa maksud bangkit atau bangun dan menurut agama islam hari kiamat merupakan hari dimana musnahnya seluruh alam termasuklah bumi ini dan juga peristiwa pembangkitan semula,dan semua ini akan berlaku pada hari jumaat iaitu dipenghulu segala hari(Allahuakhbar).

tanda-tanda kiamat adalah merupakan suatu petunjuk atau isyarat yang menunjukkan sudah hampirnya hari kiamat,bermula dengan tanda-tanda kecil dan disusuli dengan tanda-tanda besar.hari ini krole akan senaraikan tanda-tanda besar kiamat untuk tatapan kita bersama,insyaAllah...

Tanda-tanda besar kiamat.
-Keluar sejenis binatang dari perut bumi yang digelar Dabbatul Ardhi.
-Lahirnya Dajjal.
-Keluar asap tebal.
-Turunnya Nabi Isa a.s.
-Kemunculan Imam Mahdi.
-Matahari terbit dari ufuk barat.
-Keluarnya suku Yakjuj dan Makjuj.
-Diangkat al-Quran dan perkara-perkara yang baik
-Runtuhnya Ka'abah
-Terdengar tiupan sangkakala pertama.
-Ada azan tak di jawab
-3 kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat, dan yang ketiga di Semenanjung Arab.

sekiranya semua perkara ini berlaku,maka kiamatlah yang akan menyusul...


p/s : salam jumaat semua~

22 Komen:

YOUsoF said...

Same² la kite bersedia insyaAllah..

krole said...

YOUsoF=tol bro..ingat2 slalu yer~

F.I.C.K.R.Y said...

Thanks bro Krole pasai sudi share ilmu pasai tanda² besar Hari Kiamat ni...
Entry ni mengingatkan kita pasai hal kematian yang pasti akan menjemput kepada makhluk yang bernyawa di muka bumi pinjaman-NYA ini...

Sesungguhnya sebijak-bijak manusia adalah manusia yang mengingati mati~

S..U..D..@..I..S said...

tanda2 kiamat dah banyak akhir ni... tapi ramai yg x ambil ikhtibar dr apa yg berlaku...

krole said...

f.i.c.k.r.y=wuahhh alhamdulillah~ingit meningatilah sesama kita yer...

krole said...

sud@is=tol wak...kerana manusia selalu leka dengan hal duniawi~

taqiem said...

erm kdg2 owg akan sedar seketika jer,.takot skejap jer.,lps tu bwt la kejahatan.,.uhuh.,.manusia mmg x reti nak serik kn.,.same jer ak nie.,.hahah

krole said...

taqiem=tu r bro~besala manusia...ble da kiamat ni..nak nyesal pon xdak gne da...tobat pon x diterima g...jgnla kita trgolong dlm golongn ni~yer...insyallah~

eMMe said...

Tazkirah Jumaat, thx...same2 la kite insaf~

krole said...

eMMe=doa tue wak~amin...

Norhayati Rostam said...

Actually semua tanda ni ada tempoh masa dia.
Yang paling yati ingat masa angin bertiup, orang yang even tinggal sedikit iman die pun akan mati time tu and hanya tinggal orang yang tidak beriman.
Dan sehingga satu masa nanti tidak seorang pun kenal tentang syahadah, islam.
Wallahua'lam.
Yati ingat sikit je lagipun ustaz arab yang cerita.So, paham2 je la camne die cakap.
:D
Dia offer video yang cerita pasal kiamat tu, full.tapi tak dapat nak amik.
Lagipun, video tu dalam arabic.

krole said...

norhayati rostam=wuahhh sygnye...kalo dpt vdeo tue kan best~le kongsi nag ktaorg kan~ngeee

gdoupt_monster71 said...

tq ingat mengingati...kite manusia mmg selalu lupa...moga kite dapat mempersiapkan diri menghadapinye..amiiinnn

secantikmanis said...

menakutkan...bila masih hidup dan meninggal sewaktu kiamat...

krole said...

jeman=yer bro tol tu...beringat dan mengingatkan yer~amin...

krole said...

secantik manis=bla kita takot itu tandanya ade iman didalam diri kita wak~

blog-tips-kurus said...

selalu 'bw' ni petande kecil nak kiamat tak? Kemajuan Sains & Teknologi selalu disalah guna..huhuuu..

krole said...

blog-tips=wuahhh nice share~kalo ia melalaikan...mmg yer la~so berpada2 yer heee~jgn smpi lalai ngan BW ni~msok waktu tnaikn kwajipan lu yer~

amira said...

kiamat itu pasti...
ramai yang tahu cuma buat2 tak peduli..

krole said...

amira=kerana kurang kesedaran wak,tu r jd g2...

Snoop said...

terima kasih atas perkongsian krole.
kita yg hidup sentiasalah ingat pada hari akhirat dan berubah ke arah kebaikan...

krole said...

snoop=insyallah bro~amin...