Monday, October 4, 2010

Katakan Tidak Kepada "Click Fraud"

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger2..hari ini krole dapat email daripada encik nuffnang yang menyatakan bahawa mereka memerlukan pertolongan krole untuk menasihati rakan2 blogger yang terlibat didalam aktiviti-aktiviti "click fraud" yang semakin menjadi2 sekarangni,dan atas dasar keprihatinan(wuahhhh)...krole buat entri ini khas untuk menasihati rakan2 blogger yang terlibat dalam aktiviti-aktiviti ini.adakah anda terlibat???heeeee


Seperti yang anda mungkin sedia maklum, terdapat 2 jenis kempen iklan yang diberikan oleh encik nuffnang iaitu Metered (mCPM) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah pengunjung yang melihat iklan dan Cost-Per-Click (CPC) Campaign yang dibayar berdasarkan jumlah klik terkumpul dari iklan yang disiarkan.namun kebelakangan ini encik nuffnang telah menyedari terdapat segelintir ahli yang terlibat dalam aktiviti fraud click iaitu perbuatan klik pada iklan CPC dengan sengaja demi menjana pendapatan pemilik unit iklan tersebut.perbuatan ini melanggari terma & syarat encik nuffnang(dibawah seksyen 6)

so kepada mana2 ahli yang melakukan perbuatan ini,krole nasihatkan agar berhenti melakukan aktiviti fraud click ni,kerana encik nuffnang mempunyai sistem yang boleh mengesan perbuatan2 ni,dan sekiranya anda didapati melakukan aktiviti fraud click ini,anda boleh dikenakan tindakan seperti penggantungan ataupun penutupan akaun milik anda(wuahhh rugi tue)

p/s : say no to fraud click~!!!

16 Komen:

POSH76 said...

NO to click fraud...

krole said...

posh76=tq sudi suport krole ngeee~

tehr said...

betul krole
katakan tidak
saya pun tak suka aktiviti begitu

Mama JnJ said...

salam krole..
dulu2 akak buat camni..tak tahu sebab baru lagi..huhu..
laa ni dah tak buat dah..kak klik yg mana akak suka jerr iklan tu..
peace!

krole said...

tehr=bgui2...katakan tidak!!!

krole said...

mama jnj=bgui2...amalkan g2 yer~heeee...

Chaon Cornerz said...

amaran keras tue.. bagus2..

krole said...

chaon=heheehe~jgn buat yer bro...kang kne lak ngeee~gurau jew heee

Zaer!! said...

Yeah! Say No to click Fraud! I hate dis situations! Be honest n follow da term n conditions Community..hehe..;-)

krole said...

zaer=hehehe tol bro ngeee~

N@di@ said...

chatbox penuh cini jd mngsa kalo camtu krole kena beli kat sna la makn kat sana hahaha :D

Tomato Gurl's Life said...

say no to click fraud..huhu..

p/s: smix penuh ngan roti kacang je..so xleh drop jejak..nite ye krole...

tiefazatie said...

krole..ful sdh nie..hihi..neway tq tau komen..jgn tkejut2..haha

krole said...

cik tom=hehehee~okai2...

krole said...

tiefazatie=heee okai wak..len kali krole xkn trkejut g ngeee~

krole said...

nadia=hehehehe okai2 wak...gpon jau tueeee...