Thursday, October 14, 2010

Kenali Sukan Parkour

Assalamaualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger2,korang pernah tak tengok filem "yamakasi"...?okai hari ini krole nak perkenalkan korang semua dengan sukan extreme ni iaitu parkour.sukan parkour ni merupakan sukan seni fizikal yang memerlukan seseorang itu bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain dengan pantas dan secekap yang boleh menggunakan keupayaan tubuh badan tanpa menggunakan sebarang peralatan keselamatan(wuahhh bahaya tue~)

sukan ini sebenarnya diinspirasikan oleh David Belle,pemuda dari 'Fecamp',perancis.menurut beliau "parkour" mula menarik perhatiannya setelah mendapat ilham daripada bapanya sendiri iaitu Raymond Bell yang pada waktu itu sedang fokus dalam mempamerkan keupayaan badan untuk mengatasi halangan dengan efisien.sukan ini lebih memberi tumpuan terhadap teknik dan jenis pergerakan khusus,kepada member2 blogger yang berminat korang cari r video2 parkour kat laman youtube(best o0o0~)

p/s : jom parkour...heeee...

20 Komen:

elmaranji dot kom said...

go yamakashi, h h h

krole said...

elmaranji=hahahah go!go!gooooo!!!

fendi_scropio said...

salam...ini kene kaki kuat nie...

krole said...

fendi=tol2 bro...kalo kaki x kuat kmfrm...kadabammm~!!!ngeee

p[A]n[A]d[O]L said...

suka tgk bla ada org parkour..
mcm dlm komik under 18 tue..
hehehe

krole said...

panadol=wuahhh krole pon suke bce komik tue...

Jericho said...

Syok mau tingu dorang melompat ni.. fleksibel ba badan.. kali ringan ni badan dorang kan..

krole said...

jericho=hahahah~kne praktis tu po~

nadzirah aqilah said...

uuu... semart aaaa dorg buat mcm tu!!

nulhazwany abdul malik said...

sukan ni cool..

p bahaya jugak !

like !

krole said...

nadzirah =hehehe smart ker wak...jom praktis ngeee~

krole said...

nulhazwany=wuahhh krole pon like jgk wak~

najihah sahami said...

waa..tobat mish xkan main mnde nih..seram kot...skali jatuh..aaa...
xsmpat ngucap sudaa..hahahhaa

krole said...

mish=hahahaha~kalo praktis rasenye xder hal r wak...jom cube heee~

YOUsoF said...

Sukan ni memang terbaik..

*yang selalu kuar dari mulut bile tengik mane² video pasal sukan ni adalah..... waaaa terer gila babas!! ;D

krole said...

YOUsoF=tol bro...tue yg krole mnt tu...tp kalo nak buat,sory r...bahaya tue...tp kalo de couch...krole okai jew~heeee

YOUsoF said...

same lah.. jom cari sorang couch nak? ;DD

krole said...

YOUsoF=kat kajang ni ade bro~nak ker???

Anonymous said...

aku nie pun mint parkour gak..
kireee.. pmain parkour gak arr..
club parkour aku nie msh terbuka kpd pmuda zmn skrg..

Anonymous said...

Dungun pun ada club parkour jugk..