Thursday, October 7, 2010

Ceritera Domo-Kun

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger2...hari ini krole akan bercerita sedikit mengenai watak "Domo-kun" yang krole gunakan untuk header blog krole ni~semalam ramai rakan2 blogger bertanya kepada krole tentang Domo-kun ni~wuahhh rupanya ramai juga yang tidak tahu akan kewujudan watak domo-kun ni,walaupun Domo-kun ini sememangnya popular terutama sekali dinegara jiran kita iaitu jepun~so entri ini khas krole tujukan untuk korang semua,harap korang enjoy(ehhh???cam putri plak).

Domo-kun merupakan maskot rangkaian televisyen NHK jepun yang muncul dalam beberapa sketsa animasi gerak henti 30 saat yang berfungsi sebagai pengenalan rancangan dimana Domo-kun selaku watak utama,nama Domo diperoleh sewaktu episode keduanya rancangannya apabila seorang juruhebah TV berkata, "doumo, konnichiwa"yang membawa maksud, "Apa khabar di sana?", atau "Apa khabar, Domo?".manakala gelaran KUN(gelaran mesra yang sering dipakai apabila menyapa lelaki yang lebih muda) ditambah pula.

makanan kegemaran domo-kun adalah daging salai dan ubi kentang(wuahhh ade makann kegmaran jgk ker?)dan dia amat benci kepada buah epal.apabila marah atau gementar badan domo-kun aka mengembung.okai itu je yang krole tahu berkenaan domo ni,heeee~ohya kalau korang nak tahu lebih banyak tentang domo-kun ini atau nak tengok video2nya bolehlah masuk ke blog domo-kun fans dengan mengelik disini.


p/s : wuahhhh~!!!cute kan....

13 Komen:

NuSaNa NoSa 91 said...

owh~ camtu rupa2 nya.. baru keen tau~~ ^_^

aSmiDar said...

Tak pernah tau pon..ni baru tau..huhu

krole said...

keen=hehehe~cute kan wak???

krole said...

asmidar=owhhh yer ker wak~

Tomato Gurl's Life said...

selalu tgk kartun ni..tp xberapa tau..thanks share info..tp siyez memang comel :)

beLLa said...

bru taw npe kartun neh domo kun..
tgk cam ganas je ;p

krole said...

cik tom=owhhh...heee cumil kan~

krole said...

bella-ganaz n cute wak~

Black_roses92 said...

hurmm..dia memang comel!! suka3!!

krole said...

black roses92=hehehe,mmg cute pon~

diana said...

tapi siyes akak rase muka dia macam seram je..
kenapa mulut dia asek ternganga..??

krole said...

diana=hahaha cute per wak~

nadzirah aqilah said...

hehehe.. baru tau psl domo nie..

slalu tgk kat kedai toy tu apsal la patung nie berpetak bentuk dia.. rupanya ada nama.. hikhik..