Friday, November 23, 2012

Pesta Bagandang Beaufort

Wuah!!! seronok sangat hari ini...? kat tempat krole (beaufort) ada sambutan "pesta bagandang" atau dalam bahasa melayunya pesta bergendang, hihihi... syukur sangat hari ini, sebab buat pertama kalinya krole dan Mrs. krole dapat pergi melihat pesta ini kerana tahun sebelumnya memang tak sempat kerana sibuk dengan kerja. Perkara pertama yang krole nak sangat lihat bila sampai ke lokasi "pesta bagandang" adalah "persembahan kulintangan" (alat muzik diatas), pergh!!! bab benda ni krole memang minat sangat sebab boleh kata kat tempat krole "kulintangan" ni adalah antara alat muzik yang paling popular dimainkan oleh masyarakat setempat. Lagipun cara mainannya bukan seperti dahulu, sekarang ni "upgrade" sikit, macam-macam lagu dia orang bawa tadi contohnya seperti lagu cindai, ombak rindu, dan banyak lagilah. Macam susah nak percaya kan? hahaha!!! 

Disamping itu juga "pesta bagandang" ni memberi ruang kepada pengusaha-pengusaha barangan tempatan untuk mempromosikan produk-produk mereka. Banyak juga krole jumpa barang-barang menarik tadi, dan sempat jugalah rembat dua tiga barang sebagai kenang-kenangan hihihi... Tapi yang tak bestnya tadi, tengah semua orang seronok-seronok, tiba-tiba berlaku kekecohan pergh!!! sepantas kilat krole pergi melihat... rupa-rupanya ada berlaku pergaduhan... dikhalayak ramai mereka beraksi... "side kick", "revearse kick", "chop kick", dan semua macam "kick" lah!!!. Boleh kata nak 10 minit juga mereka beraksi sebelum semuanya lari lintang pukang kerana dikejar dek polis. Kasihan kat Mrs. krole... kerana beliau terkejut sangat (lemah semangat) bila terlihat benda macam tu, argh!!! geramnya... rasa macam nak kejar budak-budak tu bagi sepelempang dua (tak kejar pun). Orang semua datang ke pesta ni nak menghiburkan hati dia orang pula sibuk nak jadi "hero". Tapi yang penting krole syukur sangat hari ini kerana dapat menghabiskan masa dengan isteri tersayang, happy blogging semua.



p/s : pesta bergendang~

7 Komen:

khairul said...

mcm2 pesta yer Krole

cweet pinky said...

tuh la , tgh kite syok2 , ade jgk tak besnye , takpe2 tak usah dikenang , yang penting habiskan mase sebaek mgkin selagi bole ek :D

Zura Zue said...

mesti ade gaduh2...

aiNa yaZiD said...

macam2 pesta skrg ni~! hehehe

aiseh.. ada yg bergaduh ke..? mmg spoil la, merosakan majlis je.. huhu..

encik cool said...

pesta muda-mudi x dea ke??

HafRizah@Dátiles.Dulces said...

gadoh?..erk tak bestnye.. tp takpe..atleast dpt luangkn mase dgn isteri sndri kan :)

krole said...

khairul : huhu ye bro..mai r sni~

CP : tu r wak..adus~

Zura : cam bnda wajib lak kan wak~

Aina : tau xpew wak..prosak tol dorank ni~

e.cool : hahaha tak tau lak~

hafrizah : huhu tu r wak..alhamdulillah~