Sunday, February 24, 2013

Hebatnya Cerita Kungfu

Wacha!!! ya! itulah perkataan yang selalu kita akan dengar keluar dari mulut orang yang tengah berlawan dalam cerita kungfu. Aku memang minat sangat dengan cerita-cerita yang bergenrekan kungfu ni, tapi bukan yang baru-baru punya... aku lebih minat dengan cerita-cerita yang lama, seperti drunken master, wong fei hong, fong sai yuk dan banyak lagilah (kalau nak senaraikan semua pergh! sampai bulan depan tak terupdate blog ni hahaha!), bukan apa... kalau cerita kungfu sekarangni banyak guna efek khas dah... kalau dulu efek yang khas yang ada pun terbang-terbang guna tali kan? sekarangni pergh! bila berlawan tu... lebih banyak jurus berbanding berlawan, senang saja nak kalahkan musuh... jurus sekali dah penjahat gol!. Tu yang krole kata cerita kungfu dulu lagi seronok. Contohnya Jackie Chan ni (tabik spring kat lu) kalau dia ni berlawan pergh! real tu! kalau korang biasa tengok filem dia kan selalunya dipenghujung cerita dia akan masukkan sesi pengambaran yang tak jadi atau ada masalah huh! sampai luka-luka semata-mata nak puaskan mata penonton saja (tabik spring lagi).

Kalau sekarangni aduh! terlampau banyak gadget si sang hero! sampai merapu-rapu krole tengok, kalau filem kungfu dulu hanya pedang dan tombak saja (rupa saja berbeza), lepas tu bab lawan laju bersenjata tu selalunya betul... kalau sekarangni diaorang edit kat studio saja (nampak sangat). Baru-baru ni krole dan Mrs. krole tengok cerita Jackie Chan yang baru tu... hm... ala! tak ingat pula tajuknya hahaha! tapi memang filem kungfu terkini Jackie Chan lah setahu krole? setelah selesai menonton, kesimpulannya... memang kurang menarik sikit sebab kebanyakkan aksi beliau banyak yang diedit-edit (maklumlah umur dah lanjut, namun tetap bagi kau tabik spring!). Lepas ni tak tahulah ada lagikah cerita-cerita bergenre kungfu yang menarik seperti cerita-cerita kungfu dahulu? lagipun sekarangni kurang dah pelakon kungfu yang berbakat? yang ada pun sekarangni dua tiga kerat saja seperti Donnie Yen, Collin Chou, Yuen Biao dan... hm... tak tahu dah hahaha!. Oklah panjang dah aku merapu ni so happy blogging semua wacha!!!.





p/s : pelakon kungfu kegemaran aku adalah jackie chan~

14 Komen:

Normi Nieza said...

sy minat stephen chow..haha

Nurul Farahizzati said...

CZ-12 ke krole? bruce lee xmention pun krole.. hihihi..

Aku Penghibur said...

wahhhbest nie .. kalau cerita kungfu suka cerita weng feng hong ...seronok ..jackie chan pon best :)

Iyraa Cariyno said...

anda di tag

http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/01/segmen-who-is-lucky-one-by-hanna-kk.html

Mar Haini Abdul Rahim said...

best2 memang suke tgk cite kungfu.. ralit tgk diorg berlawan :)

puteri kasih said...

betul bro..citer kungfu yang dulu-dulu lagi best...nampak lebih real :)

krole said...

Normi Nieza : hahaha! minat jgk but lupa nak mention ngee~

Nurul : huhuhu~ tu r wak lupe lak nak mention~

aku penghibur : tau xpew bro...wacha!!!

krole said...

iyraa : owh..thanks yew~

Mar : hahaha!same r wak~

puteri : tu r wak..kalo skngni adus2...bosan lak tngok~

StarPrincess said...

as salam... bila tgk pic...tetiba teringat citer IPman...suka sangat...sbb kungfu y ditontonkan buat sy terpukau(haha,dah mcm kena pukau-)

deqjamucuxx said...

minat jugak..tapi selalu tengok kalau ade J.C jer.. haha yg len tu kureng..

hat lama2 lagi tak tengok. boringggg :)

el said...

jackie chan x best!!!sbb ntah mayb muka dia lawak hahaha

el suka weng feng hong ..terbaikkk :)
bruce lee mmg tiptop

Normi Nieza said...

haha...kungfu dia gilo kelakar..:)

krole said...

star princess : tau xpew wak...best kan~

deqja : hahaha! lain org lain mntnyew kan wak~

el : hahaha! sal tu r krole mnt...lawak~

krole said...

Normi Nieza : hahaha! tau xpew wak~