Monday, August 22, 2011

Tips Mengatasi Sakit Perut

Bulan puasa ni sakit perut mesti menjadi satu perkara yang biasa dialami bagi umat muslimin dan muslimat yang menunaikan ibadah puasa~ perkara-perkara begini terjadi adalah disebabkan kerana kadang-kadang tu mereka tak sempat nak bersahur huhuhu macam krole bangkit-bangkit je dah jam 6 pagi pergh!!! memang pasrah waktu tu seperti krole sedang menjiwai watak malang dalam sesebuah movie cerita sedih ahaks~ biasalah kalau tak sempat sahur ni kan??? mesti banyak angin perut tu!!! dan bila berbuka pergh!!! macam-macamlah sakit yang datang melanda, yang krole anti sangat pedih ulu hati. So disini krole kumpulkan beberapa tips untuk korang semua sekiranya mengalami masalah seperti yang disebut diatas ahaks.

Cara-cara mengatasi masalah sakit perut :
-tekap perut anda dengan air suam yang dah dibungkus.
-menghidu bau minya cap kapak (ini krole dah try berkesan beb~).
-tumbuk halia secukup rasa dan letakkan diatas perut anda.
-mengikat pinggang seketat-ketatnya (ini pun dah try, memang berkesan).
-tenangkan fikiran dengan bermeditasi.
-ala senang cerita kalau semua yang krole bagi ni tak menjadi itu tandanya anda boleh berbuka... jangan terlampau paksa ya.

ok semua selamat mencuba ya, sebenarnya krole pun tengah sakit perut waktu taip entri ini ahaks~ nasib baiklah waktu berbuka dah hampir alhamdulillah selamat puasa krole hehehe... happy blogging semua~.



p/s : adoi!!!
-

4 Komen:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ikat pinggang tu mmg mujarab..saya dah cuba

blog-tips-kurus said...

'gunalah losyen mustajab halia', kata Nora Danish. hehe!

*perut Krole sensitif ni. hati-hati kalau beli makanan di luar.

krole said...

lm=huhu tau xpe wak~

krole said...

tips=wuahh mahai tu tips..