Monday, June 10, 2013

Pembaca Setia

Setiap blogger mesti dah ada targetkan dalam berblog ni?, ada sesetengahnya untuk menjana pendapatan sampingan yang meletup-letup, ada pula untuk berkongsi ilmu didada, dan ada pula untuk kepuasan diri (minat). Target krole dalam berblog ni satu saja, iaitu untuk mendapat pembaca setia. Bagi krole traffic ni amat penting dalam sesebuah blog, kerana ia memainakan peranan penting dalam jumlah pembaca yang masuk ke dalam blog kita setiap hari. Namun... setelah membuat kajian bertahun-tahun lamanya (amboi... nampak sangat bohongnya). Krole boleh simpulkan traffic ni terbahagi kepada dua, yang pertama adalah traffic berkualiti dan yang kedua adalah traffic kurang kualiti.Traffic berkualiti adalah traffic yang datangnya dari pembaca setia blog a.k.a peminat blog.  

Boleh kata setiap hari bangun dari tidur saja mesti dia nak tengok blog kita. Traffic kurang kualiti pula adalah traffic yang datang sekali-sekala maksudnya ia bukannya datang nak baca entri kita pun. Tapi... bukannya maksud krole traffic kurang kualiti tu tak baik, tujuan krole berkongsi entri ini adalah untuk renungan kita bersama agar muhasabah diri dan sentiasa mencari kaedah bagaimana menjadikan traffic kurang kualiti itu menjadi traffic berkualiti diblog kita. Ada banyak cara... salah satunya adalah melalui pengolahan penyampaian kita dalam penulisan didalam blog dan mempelbagaikan genre entri supaya pembaca tak bosan kan? hahaha! dah... dah... setakat ni saja perkongsian krole ya. Lagipun saya budak baru belajar kalau salah tolong tegur hihihi, happy blogging semua.

Iklan : "Sila klik sini untuk undi krole dalam digi wwwow award sebagai "blogger of the year".



p/s : setuju tak dengan entri krole?

12 Komen:

PakcikLie PCL said...

apa yg kita mahu kita buat dulu, tak perlu tunggu dan mengharap..
sama seperti blog dan blogwalking...kita buat kita dapat.
pcl tidak bermaksud apa2, cuma mahukan yg terbaik untuk sesama membina ukhuwah blogging.

Aku Penghibur said...

insyaAllahi be one of them , pembca setia blog nie

PeRdU cINta said...

orang tidak tahu apa dalam hati kita namun Allah tahu segalanya..buatlah sesuatu yang baik itu kerana Allah..suka,,minat dan ikhlas kerana Allah..Allah tak sia-siakan setiap kebaikan yang kita lakukan..lambat atau cepat sahaja..always singgah blog mr krole niat utama nak kutip ilmu..sekali kalau-kalau jumpa babay zahrah :)yihuuuu..

Mieza Jhaa K said...

Saya juga pembaca setia entry Krole..walaupun tak update lama hari tu, sy datang jgk jenguk2.. tolong buang sawang.. ~@^_^@~

Anonymous said...

ahahaah happy blogging krole ! bolat pembaca tegar blog ini . kdg2 tak sempat drop komen sbb nk hurry . hahaha ;D

baby zahrah sihat ? hihi

iAmCekbolat said...

lol tertekan button anon . hahaha punya smngat nk komen tak sedar trtekan anonymous ! kekekee

hana hadi said...

ada sesetengah blogger pentingkan komen yang banyak..

ada juga yang suka follower yang ramai

macam2 ada.. hehe

norhafizahalias said...

happy blogging encik krole~ ^_^

Mia Liana said...

terima kasih ya krole.. sekarang ni kak mia perasan krole dah jadi pembaca setia blog kak mia... terharunya..

AiSyA LiEzA said...

smga bjyaa dlm award tu ^^

teha said...

aku lg suka kalau org terus baca blog aku walaupon dh berbulan aku tak hapdate.. hahaha !

krole said...

to all : tq for reading...hihihi..so jom reramai kta pakat2 cari pembca setia utk blog kta~