Monday, June 10, 2013

5 Tempat Ping Blog Di Malaysia

Ping blog...? benda ini langsung tak ada kaitan dengan sukan ping pong ya hahaha!. Rasanya ramai dah tahu apakah sebenarnya benda ping-ping blog ni. Tapi tak kisahlah... krole nak cerita juga, sebab dua tiga hari ini ada seorang dua sahabat blogger yang bertanya kat krole isu ni. Ok! ping blog ni senang saja... ia merupakan diantara kaedah untuk mempopularkan blog korang atau dalam erti kata lain adalah untuk menaikkan traffic harian korang. Caranya amat mudah, korang pergi ke laman ping yang ada, submit link artikel korang dan siap!. Kalau di luar negara... ping blog ini amat popular sekali dikalangan blogger kat sana kerana dengan melakukan aktiviti ping blog ini... blog korang yang cepat terindex dalam enjin carian.

Jika blog korang cepat terindex kat enjin carian, mudahlah enjin carian (crawler) contohnya seperti google menjumpai blog korang. Sebagai contoh cuba korang taip "krole" kat google search tu, lepas tekan enter apa yang korang nampak... semestinya krole zone kan? hihihi. Lagipun cara ini merupakan salah satu teknik SEO. Ohya! kepada sahabat blogger yang bertanya hari itu, disini krole sertakan 5 tempat ping blog yang terdapat di Malaysia, hm... rasanya ada banyak lagi cuma... 5 ni saja yang krole tahu oh! ternyata aku ketinggalan sangat bab ni. So happy blogging semua.

1. Busuk.org   2. Apesal.com   3.GuaBlog    4. Oh!Belog   5. PingJe

Iklan : "Sila Klik Sini untuk undi krole dalam digi wwwow award sebagai "blogger of the year".



p/s : jom ping blog~

24 Komen:

Nao Mei said...

Lepas nie..cik akak nak daoat semua kat link tu...hahaha...mana tau entri cik akak nie ada yang baca...maklumlah entri entah apa entah...:)

set nak pingkan entri kat sini :)

heirizalieyana said...

yana selalu ping blog dkt busuk & pingje,,, trafik tinggi

AiSyA LiEzA said...

x pernh ping mana2 un xD huhuhu~~ x tau sgt sal ni :))

mizi said...

ok dah faham patut la blog ini trafik gila kentang mencanak

Sop said...

so biasa ping kat busuk, blogr.my dan blogged.my :)
kat lain yg krole listkan blom pernah

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

selamat malam...

bunda dah lama tak main ping ping ni...dulu pernah sekali belajar ngn cik tomato tu...
pasni nak ping ping balek lah..

S.K.A said...

Assalam..nice sharing ni..sblm ni ambe pn xpnh guna mn2 ping..lgpn blog skdar hobi je :)

Aku Penghibur said...

thanks sharing:)

Iwan Shah said...

hik3 sesetengah tak tau pun apa function ping ni :)

puteri kasih said...

selalunya puteri ping kat busuk ngan pingje..tapi tu pun bukan selalu :)

Izzatul-Millah said...

heheheh,, baru tau dari sini nih ada pling blog....
veri nice post :)
success for you :)

don't forget to comment me back http://izzatul-millah.blogspot.com/2013/05/mengubah-yang-tak-mungkin-menjadi.html

cweet pinky said...

hehehe , CP taw 3 dari 5 laman ping blog tuh tapi CP cuma gune 1 , yup , memg cgt membantu trafik , even CP tak on9 , trafik makin okei , CP rase sebab ping2 nih la ... :D

Khai♥Rin : anies said...

kalu blog pemes wajib wat benda alah ni

el said...

bgs main ping2 ni at least dpt menaikan trafik blog kita..thx krole pasni boleh lah el ping byk2 haha

Mieza Jhaa K said...

Dulu rajin jugak sekarang malas pulak..hehe.macam2..

adzairdawati makdara said...

lepas ni boleh ping kat sana .. tks for the info :)

PeRdU cINta said...

nice sharing la mr krole..input untuk PC lebih gigih belajar selok belok corner corner dalam dunia blog nih..cap jempol..eh kim salam mrs krole..nanti dulu..baby zahrah sekali tau..

Giorgio Izas said...

Wow... Ping sambil main ping pong... Kene plak biskut ping pong... (^_^)
Kiddin'

krole said...

to all : sebenarnya ping blog ni adalah platform yang baik utk promote blog kta...krole nak kongsi dengan semua, kebelakangan ni traffic blog ni kebanyakkannya datang dari laman ping blog ni. serius! amat mmbantu~

Haikal said...

Wa bestnya x pernah cuba pun ping sebab tak faham konsep hehe

Kreviewed ricky said...

Memang bagus ada banyak laman ping kalau nak tambah traffic ke blog. Ada lagi satu laman ping malaysia,
PingNw.com- http://pingnw.com- Syarat: Daftar menggunakan url blog – Ping secara manual dan autoping kena mohon admin– Perlu letak widget jika mahu trafik lebih dari 500 peratus kadar klik – Jumlah Ping adalah tidak terhad.

Tempat Ping Blog said...

nice info.. mohon pinjam gambar yep.. :)

thanks

Anonymous said...

Ade satu lg ping blog malaysia/ ping aggregator malaysia yg sy salu guna sbb sng nk ping. nama dia kakiping. korg try la ye :)

Anonymous said...

Ade satu lg ping blog malaysia / ping aggregator malaysia yg sy salu guna sbb sng nk ping. nama dia kakiping .korg try la ye :)