Saturday, August 7, 2010

Tutorial Meletakkan Main dan Sidebar Dalam Kotak

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger2...hari ini krole nak buat tutorial cara2 meletakkan main dan sidebar anda didalam kotak,contohnya cam gambar diatas,mungkin ada yang dah tahu tapi rasanya mungkin ada blogger2 diluar sana yang belum mengetahui lagi caranya,so krole tujukan entri ni khas untuk mereka,okai caranya senang jew,mula2 kena masuk ke akaun blogger anda dan klik design kemudian klik edit HTML.


okai selepas itu cari code ini .sidebar .widget dan pastekan code dibawah ini betul2 dibawah code tersebut :

{
background:#FFFFFF;
boarder:2px solid#222EEI;
margin:0 0 1.5em;
padding:5px 7px 5px 7pxl;
}


setelah berjaya cari coding ini pula .main .widget dan pastekan code dibawah ini betul2 dibawah code tadi :

}
background:#FFFFFF;
border:2px solid
#222EEI;;-moz-border-radius: 10px;
margin:0 0 1.5em;
padding:5px 7px 5px 7px;
}


okai susunan coding akan jadi macam ini :

klik untuk tumbesaran..

selepas itu save..dan anda berjaya yeahhhh,ohya kalau korank nak background transparent buang jew coding "background" yang ada kat coding tersebut.

p/s : selamat mencuba...

12 Komen:

aSmiDar said...

SALAM...KROLE..
xjumpa la..xjadi nk paste coding bawah tu..
huhu

krole said...

asmidar=yang mana wak..mai widget tu ker...???

suka_haha said...

wah!! krole dah ada main lain la hehe...

krole said...

suka_haha=wuahhh matdin...

aSmiDar said...

haaa...main widget tu..
ke mmg xde lam blog eda???
dah paste yg ats..xjd ape pon..huhu

krole said...

asmidar=kalo g2 wak kne carik care manual...rase nye x jauh dari siderbar widget tu...

Tomato Gurl's Life said...

nice tutorial..tp cantik ker kl wat kotak camni 4 blog cik tom ek??huhu...

krole said...

tomato=heheheh cube r dlu....

Tomato Gurl's Life said...

yang cik tom punye xleh buat la...
yang ".sidebar .widget" ade tp yang ".main .widget" tu xde...

miey anna said...

nape x jadik pom...uhuu..u blog me eh..huhu

efa said...

krole km cari .sidebar .widget tu tak jumpa pon?wuwu dtg dri blog cik tom

cunndaa said...

salam, kalau nk letak pic kat dlm background tu mcm mana yer...boleh ajarkan tak? tq