Wednesday, August 18, 2010

5 Cara Penenang Diri

Assalamualaikum dan salam ramadhan kepada semua blogger2...dalam hidup seharian kita pasti akan menerima tekanan ataupun dugaan dan bila perkara ini berlaku pasti perasaan seperti tertekan,marah,sedih,dan takut akan menyelubungi diri kita,so hari ini krole ingin berkongsikan sedikit tips tentang cara2 untuk menenangkan diri kita yang krole terbaca hari ini(majalah remaja),cara2nya adalah seperti :

1.Nikamati Teh :
-dalam sebuah kajian di universiti kolej,London...75 sukarelawan minum secawan teh sebelum menyelesaikan masalah yang dihadapi.47% daripada sukarelawan tersebut berjaya menurunkan hormon marah dan tekanan berbanding mereka yang tidak minum teh.

2.Urutan :
-menurut kajian di hong kong polyteknik universiti,teknik urutan dapat menenangkan diri hingga 39%.sekiranya mahu lebih cepat urut bahagian antara ibu jari dan telunjuk selama 20-30 saat.

3.Makan Coklat :
-rasa yang ada pada coklat dapat membesarkan pembuluh darah sehingga mengurangkan tekanan darah.berikut merupakan hasil kajian yang diperoleh dalam Proceeding Of The National Academy Of Science.harus juga diingatkan mengambil dark coklat berbanding milk coklat.

4.Buka Youtube :
-Menurut kajian di Loma Linda Universiti California AS,ketawa boleh menurunkan kadar hormon stres,jadi carilah video lucu di youtube dan ketawalah sepuas2nya hehehe...

5.Zat EPA dan DHA OMEGA-3 :
-menurut kajian dari universiti of pittsburgh AS,orang yang dalam darahnya mengandungi zat EPA dan OMEGA-3 dengan kadar yang tinggi akan lebih bahagia,maka makanlah ikan salmon,sardin ataupun suplemen EPA dan DHA.


p/s : cuba jgn x cuba hehehe....

14 Komen:

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

hehehe~ ngam nie entry ngan saya~ hehe. tapi pasal teh tu betul la. leh tenangkan kita yang ngah marah nie~ hehehe.

krole said...

haliesa=hehehe tq2x yer wak...

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

hehehe. most welcome bha~ tia msalah tu. hehehe.

krole said...

haliesa=hahaha okai2 bah heee...

RedBoy said...

aisaymen... krole.. thanx info ye.. red kalau stress red tido je or dengar lagu.. tu je yang dpaat meredakan stress red..

miszTERRA_SF_ said...

sy pilih yg no 3 :)

Tomato Gurl's Life said...

kalau time puasa krole jgn buat no 1,3 n 5 yekk...lepas berbuka baru boleh..hehe...

krole said...

redboyku=heheheh welkam2x bro...

krole said...

miszTERRA=wuahhh pilihan yg tepat...

krole said...

tomato=ahaks~okai2x wak ngeee...

maisyah said...

I choose urutannn...
tapi d badan kalau akai geli weeii...
legaa...
pastu mandi air panas atau mandi wap.
mesti tido punya la pastu..tenang ja rasa tau.cubalah..

krole said...

maisyah=wuahhh tq2x tok info...

Lizzie Yasmin said...

memang betul kalu tengah tension makan chocolate msti jd relax dengan tiba2.. mcm magic jer..
Kalu stress wktu kerja weekend mesti cari spa tuk massage..lepas tue balik mandi tdo msti tak ingat dunia .. punya relax..

krole said...

lizzie yasmin=wuahhhh krole nak ikottt!!!...