Monday, January 28, 2013

Kerja Separuh Masa

Aduh! letihnya! aduh! sakitnya! eh? macam boleh buat lirik lagu saja ni? hahaha! hari ini aku nak beritahu kepada seluruh dunia (amboi) yang kini aku mempunyai kerja part-time atau melayunya kerja separuh masa. Sebenarnya minggu lalu krole sibuk mencari kerja separuh masa itu pun setelah berbincang dengan Mrs. krole. Bukan apa... kan tak lama lagi Mrs. krole nak due, so teringin juga nak tambah perbelanjaan  sebagai persediaan nanti. Hurm... macam-macam tempat krole pergi bertanyakan kerja... pergi restoranlah, pergi stesen minyaklah, pergi kedai serbanekalah... tapi semuanya kata "kat sini tak ada jawatan kosong untuk separuh masa". Kalau ikutkan hati macam nak putus asa saja mencari waktu tu, tapi... bila terkenangkan Mrs. krole dan baby dalam kandungan hurm... ku teruskan jua pencarian. Last sekali... waktu krole nak pulang ke rumah, krole ternampak ada satu carwash ni macam baru buka. So apa lagi... tebalkan muka dan terus bertanya kat sana.

Alhamdulillah mungkin dah rezeki krole kan? waktu bertanya tu terus taukey carwash tu terima... dia kata krole boleh datang bila-bila masa ke sana dan gaji dibayar secara komisyen mengikut jumlah kereta yang krole cuci. So sabtu dan ahad minggu lalu sepanjang hari krole kat sana, rupa-rupanya letih juga kerja basuh kereta ni kan? bukan apa... sekali kereta masuk nak 10 buah pergh! pekerja pun hanya 4 orang dan rasanya krole paling tua aduh! macam nak tercabut tulang belakang krole ni. Tapi tak apa... janji dapat tambah duit belanja untuk baby nanti. Kiranya krole nak update blog semalam... tapi serius beb! memang aku tak larat! lepas mandi, solat dan makan terus krole buat terjunan gaya bebas ke atas katil hahaha! letih beb! Mrs. krole ada juga pesan supaya jangan paksa diri tapi... hm... rasanya diri ni boleh tahan lagi kot? lagipun secara tidak langsung krole dapat tambahkan pengalaman lagi dalam hidup ini, manalah tahu kan? sekarang berkerja kat carwash? esok lusa jadi taukey carwash kan? hahaha! tak salah berangan asalkan disertakan dengan usaha dan doa. Oklah nak rehat kejap ni happy blogging semua.



p/s : sakit badan~

19 Komen:

PeRdU cINta said...

setiap usaha dan kerja yang disertai niat yang baik dan betul pasti Allah bantu dan tunjukkan jalannya..amin..

Ca Ezah said...

kuat smgt demi keluarga tercinta... :)

cweet pinky said...

takpe krole , ganbatte , boleh tuh , dlu mak CP keje kait buah sawit dengan opah , hehehe , perempuan tuh , takkan keje car wash cik krole yang lelaki tak bole plak , kudrat mnusia nih tuhan dah bagi banyak tapi kebanyakan manusia tak sedar dengan kekuatan tuh ... :D

Cikgu Jaja™ said...

bagus krole kerja part time tak memilih

jaja dan suami pon kerja part time wp kami berdua cikgu..

bukan apa, timba pengalaman dan mengisi masa terluang.

sikbuk tu dh tentu..tp kami suka lg sibu! :)

selamat menjadi bapa

Etuza Ezawarna said...

ala usahakan juga tau buat entry..hehehe..jumpa blog orang Sabah bah, bagus, si kita ling blog list lah...

the malay male said...

biasa la tu, nak duit lebih kenalah kerja lebih kan... usaha dan yg penting halal :-)

syufaa said...

its okay!
u can do it!
niat ikhlas, Allah swt akan tolong. :)

fyna said...

chaiyok krole....takpe susah sikit kan. untuk baby dan mrs krole juga. fyna pun wat keje part time.. freelance photographer. ^_^

luqman zakaria said...

tkpe2..dahulukan yg mane penting dulu..chaiyok2..

محمد رازيق said...

takpe krol. janji ada usaha. moga semuanya lancar bro.

puteri kasih said...

masa kita muda ni la kita kena kerja kuat kan bro. Tak kisah kerja apa pun..janji mencari rezeki yang halal. Tapi kesihatan pun kena jaga.

Happy working bro :)

MizzTina said...

xpe, susah dahulu, senang kemudian.. nt ada la rezeki anak tu.. :)

deqjamucuxx said...

caiiyyoookkkk...caiiyookk..
u can do it !!


el said...

bgs tu krole..ada inisiatif sndiri nak tampung belanja keluarga

krole x minat nak wat meniaga ke?menianga online ke?
rs tu lg sng kot..dr krole cuci kereta..heheh btw kot2 ada keje lain pi la cari yg sng skit sian el tgk ko ni hahaha

shaiful zaidi said...

salam krole...rajinnya krole. baguslah nanti boleh tampung perbelanjaan walaupun badan sakit2.

Apa kata krole berniaga online?.. ramai dah berjaya...produk apa krole pilih sendiri la.

krole said...

to all : thanks yew..sebab sudi beri sokongan..insyallah krole tak akan sekali pon putus asa dan sntiasa berusaha utk mnjadi lebih baiK~

Mar Haini Abdul Rahim said...

waah bapak misali ni.. semoga krole dimurahkan rezeki dn dikurniakan ank yg soleh.. hidup sentiasa belajar :)

farhan said...

apa2 keje pun takpa..asalkan halal kan..nak keje part time jgklah..cuci kereta kat mana tu

ANAK APAI said...

HELOOO MY TAIKO BLOGER...LMA SUDH SYA TIDAK PG TGK SYA PUNYA BLOG..TK TAU KNAPA HRI NI TRINGN NAK MASUK...GOOD BOY N GOOD HUSBAND...USAHA TANGA KEJAYAAN...SEGALA PNAT LELAH YANG DILALUI TUU MSTI ADA HIKMAH DI SEBALIK NYA...GOD BLESS...