Saturday, September 18, 2010

Laman YouTube

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger2...youtube merupakan laman web yang tidak asing lagi dinegara kita,malahan diseluruh dunia juga...ia merupakan laman web perkongsian video yang membolehkan penggunanya menonton,memuat naik dan berkongsi klip2 video yang menarik,video2 yang dimuat naik kedalam laman web youtube boleh juga dinilai dengan kedua2 pemeringkatan purata serta kekerapan video itu ditonton(hits)


youtube diasaskan pada februari 2005 oleh 3 orang bekas perkerja syarikat paypal iaitu Chad Hurley,Steven Chen,dan Jawed Karim...yang berpusat di San Bruno,laman ini memgunakan teknologi Adobe Flash untuk memaparkan video.jenis kandungan laman web ini amat meluas iaitu merangkumi filem ,rancangan televisyen,video muzik serta kandungan amatur seperti videoblog dan video ringkas yang asli.youtube dinobatkan sebagai "rekaan terbaik untuk tahun 2006"oleh majalah TIME

youtube merupakan salah satu laman web yang pesat pertumbuhannya,dan ditempatkan Alexa sebagai laman web yang kelima popular,iaitu jauh mengatasi pertumbuhan laman web MySpace.pada oktober 2006 syarikat google inc.mengumumkan bahawa ia telah mencapai persetujuan untuk memperoleh youtube pada harga AS$1.65 billion dalam bentuk saham google.urus niaga itu selesai pada 13 november 2006(wuahhh!!kaya la...)


p/s : dasyat dorank ni...krole pon nak bat laman web sndiri r...:p

8 Komen:

Azmi said...

untung la diorang....
kaya2

Gransazer said...

tibe2 rase nk buat laman web sendiri..tp xpndai pn bnde2 mcam ni..huhu

aSmiDar said...

krole buat laman web yang boleh buat untung kat orang lain juga..
konfom cepat je tersebar..:)

Norhayati said...

haha.
kalau nak wat, konpem dah plan memacam

krole said...

azmi=tu r bro..kaya dorank skngni...

krole said...

gransazer=hahaha~krole pon x tau...xper2 nnt krole cari maklumat...

krole said...

asmidar=wuahhh tol jgk...

krole said...

norhayati=hahaha~tu r kne carik idea dlu~