Friday, May 28, 2010

Tutorial sembunyikan shoutbox...


Assalamualaikum kepada rakan2 blogger...kali ni krole nak bat tutorial "sembunyikan shoutbox"lak...krole tau ramai da tau buat ni..tapi rasenye ramai jgk x tau g so atas keperihatinan krole nak kongsi ilmu ni....k,seperti besa krole akan buat sesimple yang le agar sng nak phm yer...k caranye snag je mula2...

login ke akaun blogger anda n trus msok ke dashboaard > layout > page element > add a gadget > pilih HTML > copy/paste code kat bawah ni > save...hah kan senang 2...





<style type="text/css">

#gb{

position:fixed;

top:50px;

z-index:+1000;

}

* html #gb{position:relative;}



.gbtab{

height:100px;

width:30px;

float:left;

cursor:pointer;

background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;

}

.gbcontent{

float:left;

border:2px solid #666666;

background:#F5F5F5;

padding:10px;

}

</style>



<script type="text/javascript">

function showHideGB(){

var gb = document.getElementById("gb");

var w = gb.offsetWidth;

gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);

gb.opened = !gb.opened;

}

function moveGB(x0, xf){

var gb = document.getElementById("gb");

var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;

var dir = xf>x0 ? 1 : -1;

var x = x0 + dx * dir;

gb.style.right = x.toString() + "px";

if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}

}

</script>

<div id="gb">

<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>

<div class="gbcontent">



MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI



<div style="text-align:right">

<a href="javascript:showHideGB()">

[close]

</a>

</div>

</div>

</div>

<script type="text/javascript">

var gb = document.getElementById("gb");

gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";

</script>





okai i2 aje dr krole tok kali ni...cube ye jgn x cbe...kalo ade ape2 tnye krole je k...pisss....

18 Komen:

ney said...

wah,baru tahu nak wat cene,tgk selame ni kat blog org,tapi tataw nak wat cene~naty ney try!~

mekaceh!~

::hana:: said...

wohoho..da jd da pon...slma niy punyala cri..akhirnya brtemu gak ngan cra nk lx shoumix kt tepi..heee :D thnx...:)

nas said...

ermmm...i will try it...huhu..thenxs..:)

Krole said...

okai...cubela..kalo de pa pe mslh tnye krole je k...pisss...

~Blabberina~ said...

soklan:

1.camne nak letak seblah kiri?
2.camne nak buat box utk code script kat atas tu?sbb tu bukan guna quote kan?

etam grecek said...

oke lngsung di coba...thanks infonya

Krole said...

BLABBERINA...
1.krole pon kuang pasti ar wak..tpi mg le ltak kiri..nnt krole tnye sifu krole ye..
2.sal 2 kan krole de bat tutorial sal scroll box...krole gne code 2 je...

n tq komen en3 krole...pis...

Mysara Newrie said...

krole, buat naik atas skit cbox krole bleh tak? sara nak drop kat cbox pun tak leh sbb ke bawah sgt. lepas tu kena lindung dgn nuffnag punya tu lagi. huhu

Cikgu Idris said...

salam krole..

kalau sorok shoutbox ni effect tak masa nk loading blog kita?kdg2 g blog org tunggu shoutbox lambat sgt nk kuar

hans said...

owh
dlu ada rasa nak sembunyi chatbox tapi malas lak skrg
hahaha

cemomoi said...

susah tul kekadang chatbox byk dihalang oleh iklan

suka_haha said...

napa nama saya kena tutup tu?? bagila glamer sket kekeke...

Krole said...

eh...kre krole nak rahsiakan...kantoi lak ngan matdin...heee

Nureen said...

tq...i'm newbie in bloggers world...
tutorial mcm ni memg bnyk mmbntu... :)

Anonymous said...

I would like to exchange links with your site internetmpay.blogspot.com
Is this possible?

chezzygirl said...

krole saya tak boleh buat la....
:(

miss Ejat said...

thanks sbb memang senang nak ikut,,, x pening kpala pn,,,,

♛ Oziz ♛ ➜ We are Partner said...

Akhirnya dapat gak buat . Tuto lain ssh nak faham .. Thanks !