Monday, May 17, 2010

Tutorial buat 'Scroll Box' dan 'Auto Scroll box'.

Assalamualaikum kali ini krole nak bat tutorial lak..krole wat tutorial ni bab ramai dah mmbr2 tnye krole camne nak bat scroll box ni dan smalam blogger adah pon menanya benda yang sma..,so krole rase benda ni patut di amik tndakan ngan kadar segera..(hehehe,cam msalah global je)dan atas dasar keperihatinan(chee..) krole bat tutorialni khas tok korang smua k..bg sapa yg rse blognye da semak ngan gadget n mcm2 g sgt sesuai a gna scroll box ni...krole akan bat tutorial ni sesimple yg leh,agar korang smua sng nak phm...okai..so tnpa mmbuang masa kta mulakan..hehehe...dgn lafaz bismillah..amik berkat skit...



Mula2 msok ke akaun blogger anda n pegi ke 'Layout'dan klik 'Add A Gadget' cam kat bawah ni...



okai setelah berjaya(hehehe)akan kuar folder gni n pili HTML/javaScript...cam kat bwh ni...



pas 2 korang Copy je code kat bawah ni dan save..sng kan??

Bagi yang nak bat manual scroll copy n save code ni k...


<center><div style="border: 1px solid; color:
#cccccc; height: 200px; overflow: auto; padding: 15px; width: 280px;">



CODE GAMBAR/LINK




</div></center>




Bagi yang nak buat Auto scroll..cam besa a,copy n save code dibwh ni..okai..


<div class="textwidget"><marquee direction="up" width="105" onmouseover="this.stop()" scrollamount="2" onmouseout="this.start()" height="200" align="left">



LINE OR IMAGE 1



LINE OR IMAGE 2



LINE OR IMAGE 3



LINE OR IMAGE 4



LINE OR IMAGE 5



ETC.



</marquee></div>



okai dah siap tutorial krole...korang le a coba,kalo ade yg x brape phm le a tnye krole k..(sal ni tutorial pertama krole,heheheh..)...n kalo susah2 korang le a p blog RUTI..
sal krole blaja bat scroll box ni kat sna ahaks...thanks RUTI...okai smua selamat mncoba...salam..

17 Komen:

NaNaJoe said...

wah da wat tuto gak..hehehhe~

belalang hijau said...

leh la try nanti...

Chaon Cornerz said...

nanti boleh try..

ellis suriyani said...

haishh..apsal ellis x leh nak tglkan jejal kat shoutmix neh...

Chaon Cornerz said...

same macam ellis lak..

rutikeben said...

hehehe

thanks bro backlink :D

tengkusri said...

tutorial yang bast. TQ

Krole said...

thanks tengkusri...coba a tutorial ni okai...

nuriz said...

ada tutorial lak heheh ok ok leh try

sarah wani said...

okeyh....=]
maacehh..hee

SwEetForEst said...

wahh rajin wt tuto..bagus2..
^___^

Nur -al- Ain said...

thanks info ;)

Tomato Gurl's Life said...

nk mskkn image tu kn ade pe2 code x??sb wat xleh la.hehe

(One) SiTi* said...

a'a..kenapa tak keluar gmbr?
keluar link .jpg
yang pjg2 tu..

(One) SiTi* said...

okey..dah jumpa...huhuuuu~
kena tukar kepada code, betul la..

pakai photobucket tukar dari html ke code leh kot yea?

Siti said...

krole,,suke tutorial ni..dah menjadik..hehe, tapi asal rase macam something je kt blog saye tu ek?

uwmaisarah said...

THANKS FOR THISSSS :D