Saturday, May 22, 2010

Budaya EMO!!!

Assalamualaikum krole tujukan kepada semua blogger-blogger tegar yang slalu mai blog krole...ahaks...kali ni krole nak ceta skit sal asal usul budaya Emo yang sering jadik ikutan budak2 zaman skng...rsenye ramai dah tau ye sal Emo ni tp krole nk stoly moli jgk kat korang...okai,Emo ni dahulunya dikenali sebagai "Emo Core"iaitu merupakan Sub-genre punk harcore yang bermula pada penghujung 1980-an(ui...krole x lahir g)...Band yang dikatakn membawa genre ni adalah band hardcore Rites of spring dan Embrace yang merupakan band-band dari scene DC.



Pada 1990-an istilah Emo ini mula digunakan dalam scene indie pulak...yang terpengaruh ngan bunyi Fugazi .Band2 ini mmpunyai bunyi Emo yang berstail Rock Indie,lebih melodik dan kurang onarnya...heee..antara band2 terawal ialah Sunny Day real Estate dan Texas Is The Reson.

Emo seringkali disalah ertikan oleh budak2 skngni ngan band2 mainstream seperti Bullets For My Valentine dan lain2 lagi kerana mempunyai bunyi yang sma.Band-band seperti My Chemical Romance dan Fall Out Boy juga disalah ertikan sebagai emo kerana penampilan mereka iaitu mempunyai fashion dan stail rambut budak emo.

Di Malaysia, wujud emo rock, emo punk dan sebagainya walaupun sebenarnya genre itu tidak pernah wujud dalam scene emo yang sebenar. Sebenarnya cuma ada emo (emotive hardcore) dan satu bentuk emo yang lebih keras iaitu Screamo. Emo rock dan emo punk mungkin wujud disebabkan pengaruh media dan salah faham seperti yang telah krole nyatakan di atas.

okai tema kaceh sal bace en3 krole...kalo sng2 tu komen a skit...heeee..for the record krole lu zaman skool pon layan Emo...heheheh..tp skngni da xle...kengkadang jeles tgok bebudak skngni dressing power oooooo...tp knowledge sal bebende gni mmg kurang...asik ikut je....

6 Komen:

azremy said...

takyahla nk ikut sgt budaya barat tu..nk ikut zaman pun agak agak ler

gades ain said...

uiksss~ ta suke org mcm nie. nmpk serabut giler. hehehehe

Afzainizam said...

~~~@@@~~~
” Assalamualaikum salam sejahtera,
Pemanis kata pembuka bicara;
Dari Blog kami bercerita,
Untuk tatapan sahabat semua”
~~~@@@~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

uhhhhh perasan pun selalu emo.... bebudak zaman sekarang macam macam stail macam macam ragam

noor afzan said...

saalm..
oo..ada grup emo rupanya..
ingat emo nih rujuk pada emosional je..
ekeke~

Wan_hazel said...

hahaha///wan dulu emo...wan try style tu..ok ape..janji tak kacau orang je,,tapi rimas plak rambut nak kene jage..tido pun susah..skang dah smart dah..hahaha..lucu plak bile ingat zaman bebudak..hahaha

Cik Kyla said...

Ini terlalu mengikut budaya sana. -.-"