Friday, February 28, 2014

Tanda-Tanda Sebelum Kita Meninggal Dunia

100 hari sebelum kematian :
-Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walau bagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. 

40 hari sebelum kematian :
-Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika. 

7 hari sebelum kematian : 
-Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan. 

3 hari sebelum kematian :
-Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan. 

1 hari sebelum kematian :
-Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya. 

Hari kematian :
-Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Moga perkongsian ini menjadi renungan untuk kita bersama. Kerana hidup ini hanyalah sementara manakala mati itu adalah suatu yang pasti. Seimbangkanlah kedua-duanya... InsyaAllah kita semua akan mengecapi kejayaan dunia dan akhirat. Assalamualaikum dan happy blogging semua.


p/s : ingat-mengingati amalan yang mulia~

6 Komen:

Unknown said...

thanx for sharing bro.
mmg kena selalu ingat nie.
panduah hidup.

PeRdU cINta said...

Best sharing..ilmu berguna untuk menjadi peringatan kita semua..kematian menjadi rahsia Allah..supaya kita sentiasa bersedia dan perbaiki diri..insyaAllah..

Unknown said...

nice sharing bro krole.

Unknown said...

Entri yang bagus buat peringatan kita semua..

CD said...

ingat mati tu sunnah.. :')

Bunda_nora said...

Allahuakhbar....sentiasalah ingat mati...mati itu pasti..
Salam ziarah dari bunda...


#DoaBuatMH370 :(