Sunday, February 9, 2014

Apa Yang Anda Tak Tahu Tentang Seorang Ayah

Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita... Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!". Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau...?

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"... Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya... Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau.

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar... Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya... Saat kamu berjaya... Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga.

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dengan baik... Bahagiakanlah putra putri/kecilku yang manis bersama pasangannya".

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita.

*Allahuakhbar... waktu bujang dulu pernah krole terbaca ni, tapi bila dah bergelar seorang suami dan ayah kepada keluarga tercinta ni pergh! serius beb! kalau baca seorang-seorang boleh menitis air mata. Allah sahaja yang tahu. Krole doakan kepada semua lelaki yang bergelar ayah, abi, abah, bapa dan yang lain-lain agar sentiasa dipermudahkan olehNya dalam mencari nafkah yang halal untuk keluarga. Amin Ya Rabb.


p/s : copypaste dari artikel yang Mrs. krole share kat FB~

2 Komen:

Aqilah Azmi said...

Betul sangat sangat :)
Sayang abah qila!!!
Hehehehe thanks <333

Bunda_nora said...

tanpa ayah tak ada lah kita kat dunia ni..