Sunday, May 23, 2010

Rasa Manis Simpan Rahsia Tekanan Jiwa?


Assalamualaikum kepada semua member2 blogger,kali ini krole nak stroy skit berkenaan benda2 manis ni(gula2)...LAZIM untuk kanak-kanak atau org dewasa menyukai gula-gula. Namun, jika mengambilnya terlalu banyak, mereka ni berdepan ngan risiko mengalami tekann emosi dan mendapat kesan seperti ketagihan alkohol pula???Krole mula2 plik jg ape kaitan gula ngan alkohol tp trdapat kajian daripada "penyelidik Amerika Syarikat (AS) dalam jurnal Addiction" menyatakan bahawa kanak-kanak yang obses ngan gula-gula mempunyai kait rapat ngan masalah ketagihan alkohol yang dicetuskan oleh rasa manis yang wujud dalam gula-gula terhadap otak.

“Ia memerlukan paras kemanisan yang tinggi untuk membuatkan kanak-kanak tersebut kembali tenang,” kenyataan yang dikeluarkan oleh ketua pnyelidik tersebut iaitu Julie Mennella,(krole pon x tau sapa dia ni..heeee)

Jelasnya lagi, masyarakat menggunakan gula-gula sebagai hadiah kerana ia menimbulkan keseronokan dalam kalangan kanak-kanak. Namun, sesetengah kumpulan kanak-kanak atau orang dewasa ini obses kepada gula-gula kerana pengaruh biologi.

pesanan daripada krole...bg sesiapa yang tgh couple 2 kurangkanla memberi pasangan gula2 or coklatke @ benda2 manis kang tertekan lak dorg...heheh......pissss

2 Komen:

Aqila Borhan said...

bleh jadi eh, ekeke. so utk mengelakkan tekanan jom beriadah. itu cara terbaik utk mengelakkan tekanan. :)

noorafzan.blogspot.com said...

uu...gula2 sedap tak leh sangkal..
tu yang senang je pujuk kanak2 guna gula2.