Sunday, March 27, 2011

Tutorial Button Up

Rasanya dah lama kot krole tak buat tutorial blogspot didalam blog ni kan??? so hari ini secara berbesar hatinya krole ingin membuat tutorial button up... nak ke tak!!! apa!!! tak dengar..!!! nak ke tak!!! aha ok-ok~ korang mesti dah tahu kan berkenaan benda ini kan??? tapi bagi member-member yang belum mengetahui ok krole nak terangkan secara simple ya~ benda ini sebenarnya adalah alat untuk scroll ke atas secara automatik, so kepada member-member yang suka menulis entri panjang-panjang amat sesuai untuk meletakkan widget ini kedalam blog anda~ bagi memudahkan pengunjung anda membaca entri daripada anda dan tak susah untuk scroll semua keatas hehehe... harap korang faham ya dengan penerangan krole ni~ ok seperti biasa krole akan buat tutorial ini sesimple dan seringkas yang boleh agar ia mudah difahami oleh semua, jom kita mulakan!!!

Step 1 :
-Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates. (sila backup template korang dulu okey^^)

Step 2 :
-cari code ini </body>

Step 3 :
-kemudian copy code dibawah ini dan pastekan betul-betul diatas code </body>

<a href='#' style='right: 200px; position: fixed; bottom: 5px;' title='Back to Top'><img border='0' height='70' src='http://3.bp.blogspot.com/-TOZ3k3HmVRk/TY4VUue4ENI/AAAAAAAAB1A/LuPKsHdNKrQ/s1600/butang%2Bnaik.png' width='70'/></a>


Step 4 :
-code yang krole merahkan korang boleh tukar dengan link gambar yang korang nak ok~ dan heigh dan width sila tetapkan mengikut kesesuaian korang ye...dan last sekali adalah save dan anda telah berjaya yeahhh!!!
p/s : terima kasih cikgu ngeee~


13 Komen:

Lydia Miza said...

wahh ...wak mmg teror bab2 ni.

eRza farEeha said...

wahh..nice tuto krole!

Anonymous said...

owyeahh up up

Unknown said...

nice tutor bro.. =)

Zura Tahir said...

blm minat lg nk letak tp kalau dh minat boleh refer blog krole..:D

kekwa said...

mula2 w pasang button tu, tapi at last, buang. sbb rasa berserabut kt blog w yg dah mmg serabut. ;)

krole said...

Lm=hihiihi bule r wak~

krole said...

erza=wuahh kalo mnt cbe r wak~

krole said...

silah=huhuhu up jgn x up~

krole said...

zalin=thanks zalin yeahh!!!

krole said...

zura=amat dialu2kn ngee~

krole said...

w=krole tngok blog w okai je~

Student Kecik said...

terima kasih ! jadi dah =)